ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγή τοπίου στις συμβάσεις προμήθειας ρεύματος στη βιομηχανία –Τι έρχεται

09:30 - 06 Ιουλ 2021 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αλλαγή τοπίου στις συμβάσεις προμήθειας ρεύματος στη βιομηχανία –Τι έρχεται
Νέο τοπίο αναμένεται να διαμορφωθεί στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μετά το 2023. Κι αυτό γιατί αφενός η ΔΕΗ αφήνει πίσω της οριστικά την πολιτική που για χρόνια ακολουθούσε, με σταθερές μακροχρόνιες ανταγωνιστικές χρεώσεις και υιοθετεί λογική τιμολόγησης με όρους αγοράς, κι αφετέρου γιατί πλέον τα «πράσινα» διμερή συμβόλαια, τα λεγόμενα ΡΡΑs, θα αποτελούν το βασικό εργαλείο τροφοδοσίας με ρεύμα των βιομηχανιών και των μεγάλων καταναλωτών.

Μάλιστα τα διμερή συμβόλαια που θα γίνονται με προμηθευτές που παράγουν καθαρή ενέργεια θα διασφαλίζουν και οικονομία από τις «ποινές» για τα δικαιώματα ρύπων που καταβάλλουν οι μεγαλοι καταναλωτές.  Σύμφωνα, δε, με παράγοντες, της αγοράς, μετά το 2023 αναμένεται να υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων (PPAs) και με την εμπλοκή των φορέων που θα εκπροσωπούν μεγάλα χαρτοφυλάκια  ΑΠΕ (ΦΟΣΕ). Μάλιστα οι ΦΟΣΕ θα μπορούν τις ώρες που οι ΑΠΕ «πέφτουν» να καλύπτουν τη ζήτηση μέσα από τη χονδρεμπορική αγορά. Είναι προφανές πάντως ότι σε αυτή την αγορά εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα μπορεί να  παίξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στη χώρα και ειδικά «πράσινης» ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι όπως, όπως αναφέρεται από παράγοντες της ΔΕΗ, μεσοπρόθεσμα, μέχρι το 2023, αναμένεται να διαμορφωθούν  μετά από συμβιβασμό συμβάσεις για τις προμήθειες ρεύματος για το 2021 – 2022 μεταξύ της ΔΕΗ και μεγάλων πελατών. Αυτές οι  συμβάσεις αναμένεται να έχουν  σημαντικές, μεν,  αυξήσεις, (γίνεται λόγο για ποσοστά 20% περίπου αλλά αυτά ποικίλουν ανάλογα με τον πελάτη) αλλά που ωστόσο θα είναι μόνο μέχρι το 2022.

Στη συνέχεια, μετά το 2023, αναμένεται η ΔΕΗ, με βάση πληροφορίες, να προχωρήσει σε πλήρη αναθεώρηση της πολιτικής της και θα προχωρεί σε προμήθεια ρεύματος σε μεγάλους πελάτες, αποκλειστικά, με όρους αγοράς, ενώ βέβαια αναμένεται να δώσει έμφαση  στην αγορά των διμερών συμβολαίων (PPAs).

Όπως αναφέρεται,  μάλιστα,  σε αυτήν την εξέλιξη είναι οδηγός,  το μοντέλο που διαμορφώνεται με τη σχετική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Mytilineos και αφορά το Αλουμίνιον της Ελλάδος, που είναι και ο μεγαλύτερος βιομηχανικός καταναλωτής ρεύματος στην υψηλή τάση.

Να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία  γενική συνέλευση των μετόχων,  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος δημοσιοποίησε τη συμφωνία  με τη ΔΕΗ για τη νέα και τελευταία σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδας. Μάλιστα αφού εξήρε  τη στάση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσση,  χαρακτήρισε την εξέλιξη  ικανοποιητική και είπε ότι η νέα συμφωνία θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023 ενώ υπογράμμισε πως θα είναι η τελευταία στα 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου στον Αγ Νικόλαο Βοιωτίας.

Βέβαια κάθε διαπραγμάτευση με επιμέρους πελάτη έχει  τα δικά της δεδομένα και μάλιστα όπως τονίζεται σε πολλές περιπτώσεις μένει μακρύς δρόμος για να διανυθεί μεταξύ των δυο πλευρών. Ούτως ή άλλως τα νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας με την κατάργηση των ανταγωνιστικών χρεώσεων για τη βιομηχανία,  με την επιβάρυνση με ρήτρες αλλά και τη νέα δυναμική τιμολόγηση οδηγούν αναπόδραστα σε ραγδαίους μετασχηματισμούς την μεταποίηση κι εν γένει τη βιομηχανία είτε είναι πελάτες στη μέση τάση είτε την υψηλή.

Να σημειωθεί ότι ήδη από την αρχή του χρόνου έχει ξεκινήσει η σχετική διαπραγμάτευση, όταν η ΔΕΗ ενημέρωσε πελάτες υψηλής τάσης για τη λήξη προηγούμενων συμβάσεων ζητώντας αναθεώρηση τιμών

Γιώργος Αλεξάκης

 
Τελευταία τροποποίηση στις 11:19 - 06 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.