ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IHS Markit: Τι φρέναρε την ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης

09:55 - 02 Φεβ 2022 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
IHS Markit: Τι φρέναρε την ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης
Σε χαμηλό έξι μηνών υποχώρησε ο δείκτης PMI μεταποίησης τον Ιανουάριο λόγω των βραδύτερων αυξήσεων της παραγωγής και των νέων παραγγελιών που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Απρίλιο, παρά τη σημαντική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Όπως αναφέρει η IHS Markit PMI, η παραγωγή εξακολούθησε να αυξάνεται σταθερά στο ξεκίνημα του 2022, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών υποστήριξε την παραγωγή. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε στον ηπιότερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα εννέα μηνών, καθώς ορισμένοι πελάτες ανέφεραν απροθυμία να δώσουν παραγγελίες λόγω των περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές πώλησης.

Επίσης, παρά την ασθενέστερη αύξηση της παραγωγής, οι κατασκευαστές αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην έρευνα. Τα υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης ανακούφισαν την πίεση που δεχόταν το εργατικό δυναμικό, ενώ ο ρυθμός αύξησης του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες υπέδειξαν μέτρια άνοδο των αγορών προμηθειών λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους.

Οι τιμές εισροών αυξήθηκαν σημαντικά και με δριμύτερο ρυθμό, καθώς πολλές εταιρείες μετακύλισαν μέρος του υψηλότερου κόστους στους πελάτες τους. Ειδικότερα, ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index®– PMI®) έκλεισε στις 57,9 μονάδες τον Ιανουάριο, τιμή χαμηλότερη από τις 59.0 μονάδες του Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων υποδεικνύει συνολική βελτίωση των συνθηκών του τομέα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.