ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρώτη Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας: Για μια ισχυρή, ανταγωνιστική και καινοτόμα βιομηχανία αξίας 10 δισ. Κύριο

13:30 - 14 Ιουλ 2022 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Η πρώτη Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας: Για μια ισχυρή, ανταγωνιστική και καινοτόμα βιομηχανία αξίας 10 δισ.
Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση έχει πλέον περάσει σε μία περίοδο δυναμικής μετάβασης. Μία τάση που έχει αφετηρία πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, με την τελευταία όμως να λειτουργεί ως επιταχυντής τεράστιων μετασχηματισμών σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Της Θέμιδος Ευτυχίδου, Γενικής Γραμματέως Βιομηχανίας

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Τεύχος Ιουλίου 2022

Το άθροισμα ωστόσο των δυνάμεων αστάθειας και αλλαγής μετά την πρωτόγνωρη πανδημία και τις ανυπολόγιστες συνέπειές της, εξακολουθεί να αυξάνεται.

Η παράνομη, συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ήδη δημιουργήσει νέες πρωτοφανείς διεθνείς, πολυεπίπεδες αναταράξεις, που εντείνουν την ανάγκη για ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

Σε αυτό το τοπίο, όπως διαμορφώνεται συνολικά, ο ρόλος της βιομηχανίας είναι καταλυτικός, τόσο στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας της οικονομίας της ΕΕ, και φυσικά της χώρας μας, όσο και για την επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας.

Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι, παρά τις συνεχείς κρίσεις, η ελληνική βιομηχανία έχει αποδείξει πως είναι ανθεκτική και έχει εξαιρετική δυναμική για το μέλλον.

Ωστόσο, έχει έρθει η ώρα να τη στηρίξουμε ουσιαστικά με πλάνο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Στην κατεύθυνση αυτή στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας αναπτύξαμε την πρώτη Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας της χώρας, η οποία έχει ως στόχο να θέσει την ελληνική βιομηχανία στον πυρήνα της οικοδόμησης μίας έξυπνης, πράσινης και ανταγωνιστικής οικονομίας, μίας δίκαιης και ανθεκτικής κοινωνίας.

Αποτελεί μία στρατηγική επιλογή που μπορεί να φέρει αποτελέσματα προς όφελος όλων. Η Εθνική Στρατηγική θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής της χώρας μας για την επόμενη δεκαετία, ώστε να υλοποιηθούν δράσεις και μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα της βιομηχανίας, αλλά και εμβληματικά έργα και εθνικές πρωτοβουλίες που θα μετασχηματίσουν το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας.

Η Εθνική Στρατηγική για την Βιομηχανία ακολουθεί μία δομή τεσσάρων επιπέδων.

Αρχικώς, αναλύει τα βασικά οικοσυστήματα της ελληνικής βιομηχανίας εντοπίζοντας αφ’ ενός εκείνα τα οποία έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία όπως η αγροδιατροφή, τα δομικά υλικά, και η υγεία και αφ’ ετέρου εκείνα που έχουν σημαντικές προοπτικές εξέλιξης όπως είναι οι ψηφιακές και πράσινες τεχνολογίες. Δεν ξεχνάμε όμως και τις εξειδικευμένες αγορές που παρουσιάζουν σημαντική δυναμική ανάπτυξης, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως τα τρόφιμα value for money, η ηλεκτροκίνηση, η ρομποτική, αλλά και η αμυντική, και ναυπηγική βιομηχανία.

Πέραν όμως των ειδικών αγορών και κλάδων, η Εθνική Στρατηγική εστιάζει και στη βιομηχανική οργάνωση και οριζόντια ζητήματα που αφορούν στις βιομηχανικές επιχειρήσεις (μικρομεσαίες ή μη) και τις δομές υποστήριξης και εκπροσώπησης των βιομηχανικών επιχειρήσεων, σκοπεύοντας στην ενδυνάμωση των ΜμΕ και στην ενίσχυση του ρόλου των φορέων στην εξωστρέφεια και τη συνεργασία, αντιστοίχως.

bfhugidr

Τέλος, αναλύει και συνδράμει στην βελτίωση όλων των οριζόντιων δομών και υπηρεσιών που συνθέτουν τη βιομηχανία. Από τις δεξιότητες, την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, την καινοτομία και τη δημόσια διοίκηση, έως την εφοδιαστική αλυσίδα, τις υποδομές, το επιχειρηματικό περιβάλλον, το κόστος ενέργειας και φυσικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία – την υποστήριξη που η Πολιτεία μπορεί παράξει στην ελληνική βιομηχανία. Μέσα σε αυτό το πολυσύνθετο πλαίσιο, τίθενται 6 + 1 στρατηγικές κατευθύνσεις με 23 προτεραιότητες και προσδιορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι. Οι στόχοι είναι μετρήσιμοι, αποτελούν ορόσημα επιτυχούς υλοποίησης της στρατηγικής και αφορούν στην αύξηση της συνδρομής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ έως 13% εντός πενταετίας και σε 15% το 2030 έναντι 10,7% που είναι σήμερα. Μετρήσιμος στόχος είναι και η αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων ως ποσοστό του ΑΕΠ σε 15% εντός πενταετίας, και σε 20% έως το 2030 έναντι του ισχύοντος 9,2%. Στοχεύουμε, επίσης, στην αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, καθώς και στη βελτίωση της θέσης της χώρας σε διεθνείς δείκτες.

Η κατάρτιση της Στρατηγικής είναι το επιστέγασμα μίας επίμονης και συστηματικής δουλειάς, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από Σχέδιο Δράσης, το οποίο αναπτύσσεται την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Το Σχέδιο Δράσης θα έχει πρακτική εφαρμογή και θα αποτελέσει τον οδηγό ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς και ένα εργαλείο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε 3.5 δις που θα διοχετευθούν εντός της επόμενης πενταετίας (Ταμείο Ανάκαμψης, Αναπτυξιακός Νόμος, Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ κ.ά.) και που εκτιμούμε ότι θα μοχλεύσει ισόποσες τουλάχιστον ιδιωτικές επενδύσεις.

Η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, οι γεωπολιτικές αλλαγές επιβάλλουν τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και θέτουν τη βιομηχανική ανάπτυξη στον πυρήνα της οικοδόμησης νέων, έξυπνων οικονομιών, δίκαιων, ανθεκτικών, ανθρωποκεντρικών που εγγυώνται τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την κοινωνική ευημερία μακροπρόθεσμα.

Με βάση αυτό το όραμα εργαζόμαστε σκληρά και με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ελληνική βιομηχανία και την ελληνική κοινωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:09 - 14 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.