ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο restart στο διαγωνισμό για τη Shelman- Άγονος ο πλειστηριασμός Κύριο

08:04 - 17 Οκτ 2022 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Νέο restart στο διαγωνισμό για τη Shelman- Άγονος ο πλειστηριασμός
Άγονος αποδείχθηκε ο πλειστηριασμός για τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου, Shelman, στην Κομοτηνή, καθώς δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά κατά την γ’ φάση του e-auction (ηλεκτρονικός πλειστηριασμός) που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή (14/10).

Ειδικότερα, κανένας ενδιαφερόμενος δεν κατέθεσε εγγυητική επιστολή για το 30% του προσφερόμενου τιμήματος σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού, παρά το γεγονός ότι το τίμημα ήταν κατά 50% χαμηλότερο σε σύγκριση με την πρώτη προσφορά, στα 6,41 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, θα διενεργηθεί νέος διαγωνισμός -ο τέταρτος κατά σειρά- ο οποίος υπολογίζεται να λάβει χώρα στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που το εν λόγω ακίνητο δεν προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών έγκειται στο γεγονός των μεγάλων δαπανών που απαιτούνται προκειμένου να καταστεί λειτουργικό. Εκτός του τιμήματος του πλειστηριασμού, απαιτούνται κεφάλαια άνω των 6 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Πρόκειται, δηλαδή, για μία επένδυση που απαιτεί κεφάλαια που θα ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Άλλος ένας λόγος που καθιστά δύσκολη την εκμετάλλευση του ακινήτου της Shelman είναι η «εκτόξευση» των τιμών στις πρώτες ύλες, καθώς οι εργασίες συντήρησης απαιτούν πολλά οικοδομικά υλικά, επομένως το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα και η χρηματοδότηση του project αποδεικνύεται περίπλοκη υπόθεση.

Μπαίνει ξανά «πάγος» λοιπόν στην επαναλειτουργία της ιστορικής βιομηχανικής μονάδας, που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της παραγωγής και επεξεργασίας ξύλου, με την τοπική κοινωνία να επιθυμεί την εξαγορά της Shelman ώστε η Ροδόπη να πάρει «ανάσα» με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε ό,τι αφορά τους δύο προηγούμενους -επίσης άγονους- διαγωνισμούς, η τιμή της πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 12,82 εκατ. ευρώ (διπλάσιο τίμημα σε σύγκριση με τον τρίτο πλειστηριασμό), ενώ στο δεύτερο διαγωνισμό η τιμή εκκίνησης ανήλθε στα 9,615 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Shelman τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης το 2014, ενώ από τα τέλη του 2016 ξεκίνησε το μπαράζ πλειστηριασμών για τις μονάδες της. Το εργοστάσιο της Shelman στο Βασιλικό Ευβοίας πέρασε στα «χέρια» του εφοπλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη τον περασμένο Μάιο, έναντι 23,4 εκατ. ευρώ. Στο εν λόγω ακίνητο βρισκόντουσαν οι κεντρικές εγκαταστάσεις της Shelman. Σημειώνεται πως στο αρχικό στάδιο του πλειστηριασμού το ελάχιστο ποσό είχε οριστεί στα 26 εκατ. ευρώ, ωστόσο σε επόμενη φάση μειώθηκε στο τελικό ποσό των 23,4 εκατ. ευρώ.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 02:16 - 17 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.