ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκρέκας- ΣΕΒ: «Υπαρξιακή» αγωνία της βιομηχανίας για ενέργεια και απανθρακοποίηση

09:54 - 01 Δεκ 2022 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σκρέκας- ΣΕΒ: «Υπαρξιακή» αγωνία της βιομηχανίας για ενέργεια και απανθρακοποίηση
Εφ´ όλης της ύλης ήταν η συζήτηση που είχαν την Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ.

Από τη μια ο κ. Σκρέκας περιέγραψε τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση για το “στήσιμο” αναχωμάτων έναντι της ενεργειακής κρίσης, δεσμευόμενος ότι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων θα εξεταστεί η μέγιστη δυνατή στήριξη της βιομηχανίας και από την άλλη τα μέλη του ΣΕΒ μετέφεραν τον έντονο προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που έχει η εκτίναξη του κόστους ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους.

Με βάση πληροφορίες από στελέχη του ΣΕΒ η συζήτηση  για τη “βαριά” ενεργειακή ατζέντα των ημερών κινήθηκε σε καλό κλίμα.  Βέβαια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος έστειλε το μήνυμα ότι ο κλάδος σε όλη την Ευρώπη περνά μια “υπαρξιακή” κρίση, ενώ τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της βιομηχανίας ως πυλώνα ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης. Εστίασε, και στο δομικό πλέον ανταγωνιστικό μειονέκτημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη (και η Ελλάδα εντός αυτής) σε σχέση με άλλες χώρες και περιοχές, που δεν αντιμετωπίζουν και τα “βάρη” και τις δεσμεύσεις της πράσινης μετάβασης. 

Μέτρα

Στο φόντο αυτό, σε γενικές γραμμές, ετέθη και πάλι η ατζέντα που έχει θέσει ο ΣΕΒ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη μακροχρόνια εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, που είναι κλειδί για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η Επιτροπή  Ενέργειας του ΣΕΒ, την οποία ανέλαβε εδώ και περίπου δύο εβδομάδες ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, έχει παρουσιάσδει συγκεκριμένες προτάσεις. 

Στη συζήτηση, μάλιστα, χθες ετέθη εμφατικά από εκπροσώπους βιομηχανιών, με βάση πληροφορίες, το θέμα της καθυστέρησης στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου πλαισίου για τις διμερείς συμβάσεις, αλλά και στα ζητήματα με την επιτάχυνση στη χορήγηση όρων και αδειών σύνδεσης, ειδικά των έργων ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των υποδομών αυτοπαραγωγής. Ειδικά, αυτά τα δυο ζητήματα αναδείχθηκαν με υψηλό δείκτη αναγκαιότητας από εκπροσώπους βιομηχανιών μέσης τάσης, όπου βέβαια το ζήτημα του κόστους ενέργειας έχει λάβει ακραία επικίνδυνες διαστάσεις.

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΒ δώσει στη δημοσιότητα πέντε προτάσεις για την αντιμετώπισης της κρίσης. 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.