ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πράσινη μετάβαση - Bιομηχανία: Πώς απαντά στις ΗΠΑ η ΕΕ Κύριο

10:49 - 02 Φεβ 2023 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Πράσινη μετάβαση - Bιομηχανία: Πώς απαντά στις ΗΠΑ η ΕΕ
Τις εξειδικεύσεις του σχεδίου που ανακοίνωσε χθες (1/2) η Κομισιόν για να ενισχύσει τις “άμυνες” της βιομηχανίες και να τονώσει της διαδικασίες της “πράσινης μετάβασης” αναμένει ο κλάδος στην Ελλάδα, που πάντως επισημαίνει ότι η χαλάρωση των κανόνων κρατικών ενσχύσεων, ανοίγει την “πόρτα” για πολλαπλές ταχύτητες εντός ΕΕ. Κάτι που δεν αποκλείεται να πλήξει τις αδύναμες χώρες.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση όσα πριν λίγες μέρες αναφέρθηκαν στο συνέδριο του Ομίλου ΜΕΤΑΒΑΣΗ, του Ινστιτούτου ΕΝΙ και του ΕΤΕΡΟΝ η Γερμανία π.χ.έχει δώσει πάνω από 350 δισεκ. επιδοτήσεις το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας και της κρίσης και η Γαλλία πάνω από 160 δισεκ..

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει πως το αμερικανικό πακέτο επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών ύψους 370 δισ. δολαρίων αποτελεί κίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Ωστόσο στις νέες προτάσεις που κατέθεσε δεν προβλέπει νέα χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά απλά προτείνει την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων για κρατικές ενισχύσεις σε πράσινες επενδύσεις, κάτι που, όπως αναφέρεται, ικανοποιεί τις ισχυρές οικονομίες, όπως η γαλλική και η γερμανική.
 
Για τις ασθενέστερες παραπέμπει στα αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός που είναι άγνωστο προς το παρόν πώς θα επηρεάσει τον σχεδιασμό που έχουν κάνει ήδη τα κράτη. Επιφυλακτικά υποδέχθηκε η βιομηχανία την ευρωπαϊκή πρόταση
 
Net-Zero Industry

Η Επιτροπή προτείνει έναν νόμο «Net-Zero Industry Act» για τον προσδιορισμό στόχων για την καθαρή μηδενική βιομηχανική ικανότητα και για την παροχή ενός κανονιστικού πλαισίου κατάλληλου για την ταχεία ανάπτυξή του, διασφαλίζοντας απλοποιημένη και ταχεία αδειοδότηση, προώθηση ευρωπαϊκών στρατηγικών έργων και ανάπτυξη προτύπων για την υποστήριξη της κλίμακας αναβάθμισης τεχνολογιών σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Επίσης η Επιτροπή προτείνει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση για παραγωγή καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη, αλλά και οι δράσεις για την  ενίσχυση των δεξιοτήτων με πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση Ακαδημιών «Net-Zero Industry» για την ανάπτυξη προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων.

Η Κομισιόν προτάσσει επίσης την παγκόσμια συνεργασία και τη λειτουργία του εμπορίου για την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τις αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού και του ανοιχτού εμπορίου, με βάση τις δεσμεύσεις με τους εταίρους της ΕΕ και το έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα συνεχίσει να αναπτύσσει το δίκτυο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Παράλληλα, στο σχέδιο εντάσσονται μια σειρά από διοικητικές, άκρως σημαντικές δράσεις όπως:

α) Επέκταση των προβλέψεων σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως το πράσινο υδρογόνο και η αποθήκευση βιοκαυσίμων. 

β) Εξάλειψη της ανάγκης για ανοικτούς διαγωνισμούς για λιγότερο ώριμες τεχνολογίες.

γ) Επέκταση των προθεσμιών για την ολοκλήρωση των έργων.

Σε αυτά προστίθεται και κάτι που έχει ήδη αναφέρει και η αρμόδια Αντιπρόεδρος Μ. Βεστάγκερ για πιο ευέλικτα μέγιστα όρια στις κρατικές ενισχύσεις προς τις βιομηχανίες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζοντας το πρόγραμμα: «Όπως κάθε γενιά, έχουμε μια ευκαιρία να δείξουμε το δρόμο με ταχύτητα, φιλοδοξία και αίσθηση σκοπού για να εξασφαλίσουμε το βιομηχανικό προβάδισμα της ΕΕ στην ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία μηδενικών ρύπων. Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ηγηθεί της επανάστασης της καθαρής τεχνολογίας. Για τις εταιρείες και τους ανθρώπους μας, σημαίνει μετατροπή των δεξιοτήτων σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και της καινοτομίας σε μαζική παραγωγή, χάρη σε ένα απλούστερο και ταχύτερο πλαίσιο. Η καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα επιτρέψει στις βασικές μας βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας να αναπτυχθούν γρήγορα».

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.