ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοφανής μείωση στα καύσιμα τον Ιούνιο- Έξαρση της παραβατικότητας

07:04 - 17 Ιουν 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κλιμάκωση της ύφεσης στην αγορά καυσίμων δείχνουν τα ανεπίσημα στοιχεία για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, με τις βενζίνες να καταγράφουν πρωτοφανή μείωση της τάξης του 17% και στο πετρέλαίο κίνησης κατά 8%, ως συνέχεια του αρνητικού κλεισίματος το Μαίου και για τα δύο καύσιμα στο -8%.

Η εξέλιξη προκαλεί έντονες ανησυχίες στην αγορά η οποία ανέμενε ενίσχυση της ζήτησης με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθετο προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση διόγκωσης του φαινομένου των “πειραγμένων” αντλιών αλλά και του λαθρεμπορίου, καθώς προβλέπεται έξαρση από τον Ιανουάριο του 2017 όταν και θα ισχύσουν οι νέοι αυξημένοι ΕΦΚ.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για διεύρυνση του φαινομένου των «πειραγμένων αντλιών» καθώς πολλοί επαγγελματίες του κλάδου επιχειρούν με αυτό τον τρόπο και ελλείψει ελέγχων να υποκαταστήσουν τη ζημιά από τη μείωση της ζήτησης. Τις εκτιμήσεις της αγοράς επιβεβαιώνει η πρώτη μετά από πολλούς μήνες εξόρμηση των ΚΕΔΑΚ για ελέγχους στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα μετά από ελέγχους, τα ΚΕΔΑΚ έκλεισαν πέντε πρατήρια, διότι διαπιστώθηκε ότι είχαν εγκαταστήσει σύστημα που έκλεβε τους καταναλωτές στην αντλία. Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο είναι εάν τα πρατήρια αυτά θα παραμείνουν κλειστά ή θα ανοίξουν αφού πληρώσουν κάποιο πρόστιμο, το οποίο στη συνέχεια θα το βγάλουν μέσω της «πειραγμένης» αντλίας.

Το πρόβλημα βεβαίως δεν θα υφίσταται εάν είχε τεθεί σε λειτουργία το σύστημα εισροών -εκροών για το οποίοι έχουν δαπανηθεί ιδιωτικοί και δημόσιοι πόροι. Ενώ το 98% των πρατηρίων έχει εγκαταστήσει σύστημα εισροών-εκροών και το 94% αυτών στέλνει κανονικά στοιχεία στο κεντρικό σύστημα της ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων δεν γίνεται καμία διασταύρωση στοιχείων λόγω έλλειψης στελεχικού δυναμικού. Με το θέμα αναμένεται να ασχοληθεί η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει συστήσει ομάδα διαχείρισης.

Η αγορά πάντως εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς την νέα αυτή πρωτοβουλία δεδομένου ότι οι σχετικές πληροφορίες αναφέρονται σε ομάδα 50 ατόμων. «Εάν θέλεις να αποφύγεις ένα πρόβλημα τότε συστήνεις μια Επιτροπή» αναφέρουν χαρακτηριστικά, πολύ περισσότερο όταν αυτή αποτελείται από 50 άτομα. Το πρόβλημα λαθρεμπορίου και παραβατικότητας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς θα βρεθεί εκτός ελέγχου από τον Ιανουάριο του 2017 που θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα για τον αυξημένο ΕΦΚ στα καύσιμα, εάν μέχρι τότε δεν λειτουργήσει το σύστημα εισροών εκροών. «Η διεύρυνση της ψαλίδας στη φορολογία μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης που θα αρχίσει να διακινείται από τον προσεχή Οκτώβριο και πετρελαίου κίνησης αυξάνει σημαντικά το κίνητρο για λαθρεμπορία», εξηγούν παράγοντες της αγοράς.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:03 - 17 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.