ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεβυθούσα: Με LNG από ΗΠΑ συμβάλλει στην αλλαγή ενεργειακού μίγματος

11:52 - 13 Δεκ 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ θα εκφορτωθεί πριν το τέλος του έτους στην καινούργια δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η έναρξη λειτουργίας της οποίας έγινε πρόσφατα.

Πρόκειται για το πρώτο φορτίο που εισάγεται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, επισφραγίζοντας τις αμοιβαίες προσπάθειες των δύο κρατών, για στενότερη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το φυσικό αέριο καλείται να παίξει μεταβατικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού μείγματος και μέχρι η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να προσεγγίσει τα υψηλά επίπεδα που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αναφέρει το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, μεταξύ της ΔΕΠΑ και της αμερικανικής CHENIERE, η παράδοση 150.000 m3 (ή 1.000.000 ΜWh) spot φορτίου LNG θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η τρίτη δεξαμενή στον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα εγκαινιάστηκε στις 22/11 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, που χαρακτήρισε τη Ρεβυθούσα ως «προνομιακό hub» για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στον τομέα του φυσικού αερίου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, κατά τα εγκαίνια της τρίτης δεξαμενής, ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη συγκυρία κατά την οποία συντελείται αυτή η στρατηγική αναβάθμιση: «Ο ελληνικός, αλλά και ευρύτερα ο διεθνής ενεργειακός κλάδος βρίσκονται σε φάση μετασχηματισμού, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογική πρόοδος και να δοθούν απαντήσεις στις προκλήσεις που πηγάζουν από την κλιματική αλλαγή» ανέφερε.

«Για τον μετασχηματισμό αυτόν η Ελλάδα έχει πλέον σχέδιο» υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, παραπέμποντας στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Το σχέδιο περιγράφει αναλυτικά τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος, επιφυλάσσοντας κεντρικό ρόλο στο φυσικό αέριο για την περίοδο μετάβασης σε μια οικονομία με περιορισμένες εκπομπές ρύπων. «Στην επόμενη πενταετία ο κλάδος του φυσικού αερίου θα αλλάξει ριζικά» εκτίμησε ο υπουργός και περιέγραψε συνοπτικά τη στρατηγική που ακολουθείται, στη βάση τριών στόχων:

Την απελευθέρωση, ήδη από τις αρχές του χρόνου, της αγοράς φυσικού αερίου, έτσι ώστε να επιτραπεί η είσοδος νέων παικτών στην αγορά και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. «Η εποχή της μονοπωλιακής εμπορίας έχει παρέλθει οριστικά και όλοι θα πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους σε αυτή τη νέα πραγματικότητα» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Την οικοδόμηση υποδομών δικτύων στο εσωτερικό που θα συνδέσουν 18 πόλεις της χώρας με φυσικό αέριο, καθώς επίσης και μεγάλες υποδομές διαμετακόμισης που θα συνδέσουν τη χώρα με την αγορά των Βαλκανίων και της Ιταλίας. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση επέμεινε να διατηρήσει το Δημόσιο ισχυρή παρουσία στα δίκτυα, μεταξύ άλλων και για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ανάπτυξη των υποδομών αυτών.

Την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας μέσω της περαιτέρω διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών.

Ο κ. Σταθάκης έκανε ειδικά αναφορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να παίξει ο ΔΕΣΦΑ στην υλοποίηση των στόχων αυτών, αποτελώντας τον εγγυητή της σταθερής λειτουργίας του εθνικού συστήματος. Υπενθύμισε ότι «ο ΔΕΣΦΑ αλλάζει σελίδα με την είσοδο στο μετοχικό του κεφάλαιο τριών από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους διαχειριστές, μια εξέλιξη που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, αλλά και μεταβάλει τον ορίζοντα δράσης του εθνικού διαχειριστή».

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε και στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, μιλώντας για εργαζόμενες και εργαζόμενους που δουλεύουν στη βάρδια και καθιστούν τη λειτουργία των υποδομών δυνατή 24 ώρες την ημέρα, όλες τις ημέρες του χρόνου και για όλους αυτούς που τους στηρίζουν από τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες. «Τα ταλέντα τους, η προνοητικότητα τους, η εμπειρία τους αποτελούν το διαβατήριο για τη μετάβαση της εταιρείας στη νέα εποχή που έρχεται» είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

Όπως υποστήριξε, «το γύρισμα της σελίδας στην ιστορία της εταιρείας παρουσιάζει μία μεγάλη ευκαιρία για τη διόρθωση παρελθόντων αστοχιών στις εργασιακές σχέσεις».

Ο ίδιος κάλεσε τους νέους μετόχους να αντιμετωπίσουν αυτή τη χρόνια αδικία με τη «σταδιακή ενσωμάτωση των εργολαβικών εργαζομένων, ενός άδικου κι αναποτελεσματικού εργασιακού καθεστώτος, σε μόνιμες θέσεις εργασίας».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.