ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνήγορος Καταναλωτή: Προτείνει ελάφρυνση των ηλεκτρονικών λογαριασμών της ΔΕΗ

15:56 - 04 Ιαν 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συνήγορος Καταναλωτή: Προτείνει ελάφρυνση των ηλεκτρονικών λογαριασμών της ΔΕΗ
Να μην προχωρήσει η ΔΕΗ σε χρέωση με 1 ευρώ των λογαριασμών σε χαρτί αλλά, αντιθέτως, να προχωρήσει στη μείωση κατά 1 ευρώ κάθε λογαριασμού κατανάλωσης, εφόσον ο πελάτης/καταναλωτής επιλέξει την ηλεκτρονική αποστολή έναντι της έγχαρτης, καλεί την εταιρεία η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή.
Με επιστολή του προς τη διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ο Συνήγορος αντιπροτείνει –ως κίνητρο- ελάφρυνση των ηλεκτρονικών λογαριασμών, δεδομένου ότι μέχρι τώρα η εκτύπωση των λογαριασμών της ΔΕΗ έχει απορροφηθεί και μετακυληθεί στον καταναλωτή ως μέρος της οφειλής του στην εταιρεία.
 
Χαρακτηριστικά ο Συνήγορος του καταναλωτή σημειώνει: «εάν στόχος είναι η εξυπηρέτηση του σκοπού της ενθάρρυνσης της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των καταναλωτών και της ενδυνάμωσης της περιβαλλοντικής τους συνείδησης μέσω της προώθησης της επιλογής του ηλεκτρονικού έναντι του έγχαρτου τρόπου λήψης λογαριασμών, επιβάλλεται η αντίστροφη κινητροδότηση: Η ελάφρυνση δηλαδή των ηλεκτρονικών λογαριασμών κατά ένα ευρώ σε σχέση με την έκδοση έγχαρτων λογαριασμών, δεδομένου ότι, έως τώρα, το κόστος της εκτύπωσης και αποστολής των λογαριασμών, είχε απορροφηθεί και μετακυληθεί στον καταναλωτή ως μέρος της οφειλής του στην εταιρεία. Άρα, είναι εύλογο οι καταναλωτές που επιλέγουν την ηλεκτρονική αποστολή και απαλλάσσουν, έτσι, την εταιρεία από το σχετικό κόστος – ακόμη και αν υποτεθεί ότι αυτό ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά λογαριασμό – να απαλλάσσονται και από την αντίστοιχη ανταποδοτική δαπάνη, όπως την ποσοτικοποιεί η ίδια η εταιρεία "ΔΕΗ Α.Ε."».
 
 Συνεχίζοντας το σκεπτικό του, ο Συνήγορος σημειώνει: «Κάθε άλλη παραδοχή, όπως αυτή της επιβάρυνσης των καταναλωτών που επιλέγουν την έγχαρτη επικοινωνία με την εταιρεία, χωρίς αντίστοιχη ελάφρυνση των λογαριασμών που αποστέλλονται ηλεκτρονικά, θα ισοδυναμούσε με επιβολή νέας, πρόσθετης, αυτοτελούς χρέωσης και μάλιστα, χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα, η οποία δεν είναι συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του καταναλωτή. Ειδικότερα, προσκρούει στο άρθρο 4 στ του ν. 2251/1994, σύμφωνα με το οποίο "Προτού ο καταναλωτής δεσμευθεί από τη σύμβαση ή προσφορά, ο προμηθευτής επιδιώκει τη ρητή συναίνεση του καταναλωτή για κάθε πρόσθετη πληρωμή επιπλέον της αμοιβής που συμφωνείται για την κύρια συμβατική υποχρέωση του προμηθευτή».
 
Σημειώνεται ότι με την επιβολή του τέλους του 1 ευρώ από τη ΔΕΗ μόλις 350.000 καταναλωτές από τους 7 εκατ. προχώρησαν στην εγγραφή τους στο e-bill.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:58 - 04 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.