ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΠΕ: Φουλάρει μηχανές για καθαρά καύσιμα και πράσινη ενέργεια

12:42 - 18 Φεβ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΕΛΠΕ: Φουλάρει μηχανές για καθαρά καύσιμα και πράσινη ενέργεια
Τα ΕΛΠΕ επιδιώκουν να κινηθούν στην κατεύθυνση της πιο καθαρής ενέργειας. Αυτό ανέφερε χθες Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την τελετή υπογραφή της πρώτης μεγάλης συμφωνίας εξαγοράς έργου ΑΠΕ από την εισηγμένη.

«Όπως επικοινωνήσαμε στις αγορές πριν μερικούς μήνες στο πλαίσιο της νέας επιχειρηματικής στρατηγικής, στόχος μας είναι αφενός να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε το υφιστάμενο επιχειρηματικό μας χαρτοφυλάκιο, αλλά ταυτόχρονα να κτίσουμε και την ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών με ενεργή συμμετοχή στη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Έχουμε θέσει σαν στόχο τη βελτίωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το έτος 2030 και για να το πετύχουμε χρειάζεται -πέρα από ανακοινώσεις- μεθοδική και στοχευμένη προσέγγιση σε όλες τις δραστηριότητες μας.  Με την επένδυση αυτή, επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική μας για το μετασχηματισμό της ΕΛΠΕ σε έναν ενεργειακό Όμιλο, ισχυροποιώντας τη θέση μας και αντιμετωπίζοντας τις σημερινές προκλήσεις. Η επιτυχία σε αυτή τη προσπάθεια θα είναι επωφελής σε πολλά επίπεδα, καθώς προσδίδει αξία στην Εταιρία μας, βοηθά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και, παράλληλα, στηρίζει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποτελεί τα τελευταία 60 χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς της χώρας, ενώ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 5 δις ευρώ την τελευταία εικοσαετία για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της και την παραγωγή πιο ποιοτικών και «καθαρών» καυσίμων.

Έχοντας ενσωματώσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον πυρήνα της Στρατηγικής της, η Εταιρεία έχει θέσει ως στόχο τη δραστική μείωση κατά 50% του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος μέχρι το 2030. Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ υπογράμμισε ότι τα συνολικά κονδύλια για το επενδυτικό πρόγραμμα της τρέχουσας πενταετίας ανέρχονται σε περίπου 1 δις ευρώ, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί και στη δημιουργία, ή σε εξαγορές, έργων ΑΠΕ.

Το έργο στην Κοζάνη που ανακοινώθηκε χτες είναι μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα – 20 φορές πιο μεγάλο από τα ήδη υπάρχοντα – και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 4 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 300 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, με το νέο αυτό απόξτημα των ΕΛΠΕ προστίθεται σταθερή κερδοφορία της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο όμιλος πραγματοποιεί λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της τάξης των 700 εκατ. - 1 δισ. ευρώ. Στόχος μας, είπε ο CEO των ΕΛΠΕ είναι το νούμερο αυτό να διπλασιαστεί στις επόμενες κινήσεις και μεσοπρόθεσμα, σε ορίζοντα 5ετίας να κινηθεί μεταξύ 50 και 100 εκατ. ευρώ δηλαδή να αντιπροσωπεύει περίπου το 5 έως 10% της συνολικής κερδοφορίας του ομίλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων επιβεβαίωσε  το ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. «Είμαστε σε συζητήσεις, είναι πρώιμο να πούμε αν θα συμμετάσχουμε από κοινού ή μόνοι μας. Είμαστε συνεταίροι οπότε σίγουρα θα γίνει μια συζήτηση μαζί τους», ανέφερε ο κ. Σιάμισιη.

Τα ΕΛΠΕ ελέγχουν ήδη το 35 % της ΔΕΠΑ, η οποία διασπάται σε εταιρείες υποδομών και εμπορίας. Το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ αφορά την εταιρία εμπορίας, με δεδομένη την απόφαση του ομίλου να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του φυσικού αερίου μέσω της ΔΕΠΑ ή άλλου σχήματος. Την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ προκειμένου να εγκριθεί το μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ (που είναι ο πωλητής του υπόλοιπου 35 %) τόσο για την από κοινού πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, όσο και για την συναλλαγή (πώληση ή εξαγορά του υπόλοιπου 65 %) που σχετίζεται με την ΔΕΠΑ Εμπορίας,

Γιώργος Αλεκάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.