ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην ενέργεια η «μερίδα» του λέοντος από το Ταμείο Ανάκαμψης

15:58 - 25 Νοε 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Έμφαση στις «πράσινες» επενδύσεις, στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δίνει το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Μάλιστα όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το 38% των ποσών θα πάει σε έργα στον ενεργειακό τομέα. Πιο συγκεκριμένα η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων περιλαμβάνονται στις επενδύσεις του τομέα ενέργειας που θα ενταχθούν όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Αναλυτικά το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, θα αφορά τόσο κατοικίες όσο και επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου ενώ θα προσελκύσει επενδύσεις και από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών που αναλαμβάνουν την υλοποίηση των επενδύσεων και αποπληρώνονται αξιοποιώντας το όφελος που προκύπτει από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Το πρόγραμμα θα τρέξει σε συνέχεια του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για κατοικίες, που προκηρύχθηκε πρόσφατα και επίκειται η έναρξη υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα δωσει ώθηση στην αξιοποίηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Αιγαίο και τη μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος. Μάλιστα για την Κρήτη το έργο που θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η δεύτερη φάση της διασύνδεσης, Ηράκλειο - Αττική καθώς η πρώτη φάση (Χανιά – Πελοπόννησος) πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται επίσης οι δράσεις απλούστευσης της αδειοδότησης των ΑΠΕ καθώς και χρηματοδοτήσεις για:

-Μεταρρύθμιση του πολεοδομικού – χωροταξικού σχεδιασμού με την εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων για το σύνολο της επικράτειας,

-Εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

-Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και στις δημόσιες μεταφορές.

-Ενίσχυση των υποδομών προστασίας από φυσικές καταστροφές.

-Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:05 - 25 Νοε 2020
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.