ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Έκρηξη» επενδύσεων στις ΑΠΕ από κορυφαίους ομίλους Κύριο

15:01 - 18 Ιαν 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Έκρηξη» επενδύσεων στις ΑΠΕ από κορυφαίους ομίλους
Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον εγχώριων και διεθνών ενεργειακών ομίλων για επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά projects, όπως προκύπτει από τη λίστα των αιτήσεων για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού AΠΕ, το Δεκέμβριο του 2020, που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Oι εταιρείες εκδήλωσαν, επίσης, ενδιαφέρον για έργα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα (ΜΥΗΕ), Υβριδικά και έργα Βιομάζας. 

Στον κύκλο Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν 1.864 νέες αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 45,5 GW. Το μεγαλύτερο έργο, ανάμεσα στις αιτήσεις του Δεκεμβρίου, αφορά επένδυση της εταιρείας Ηλιακή Φλώρινας για φωτοβολταϊκό πάρκο στην πόλη, με ισχύ τα 749,952 MW. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στη λίστα συμμετέχουν κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες της χώρας. Η Τέρνα Ενεργειακή υπέβαλε συνολικά 25 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά και αιολικά projects, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα φωτοβολταϊκά στα Φάρσαλα (150 MW), στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου (120 MW) και στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου (103 MW). Μάλιστα, στα Φάρσαλα είναι καταγεγραμμένες αιτήσεις για πέντε ακόμη έργα.

Παρούσα είναι και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία μέσω της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπέβαλε 13 αιτήσεις για φωτοβολταϊκές μονάδες. Το μεγαλύτερο έργο, μεταξύ των υποβληθέντων, είναι αυτό στη Μεγαλόπολη με ισχύ 340 MW.

Τρεις αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έργα υπέβαλε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει, αυτό στα Ιωάννινα, ισχύος 110 MW.

Το ενδιαφέρον για ΑΠΕ είναι «ζεστό» και στον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος συμμετέχει στη λίστα με δύο αιτήσεις. Η μία αφορά αιολικό project στην Ξάνθη, με προβλεπόμενη ισχύ τα 148,8 MW και η δεύτερη φωτοβολταϊκό έργο στα Τρίκαλα, ισχύος 64,9857 MW.

Μία αίτηση υπέβαλε η Motor Oil για έργο ΣΗΘΥΑ στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, με προβλεπόμενη ισχύ 57 MW.

Σημαντική παρουσία έχει ο Όμιλος Καράτζη με 48 αιτήσεις, ενώ ενδιαφέρον εκδήλωσαν ακόμα η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, η Volterra, η ΕΞΑΛΚΟ και η Revoil. 

Γιώργος Γεωργίου

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:30 - 18 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.