ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεργασία, επιστροφή δεδικασμένων και αυξήσεις επιδομάτων στη ΔΕΗ

09:53 - 24 Μαρ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τηλεργασία, επιστροφή δεδικασμένων και αυξήσεις επιδομάτων στη ΔΕΗ
Με πλαίσιο για τη λειτουργία του συστήματος τηλε- εργασίας αλλά και με συμφωνία για την εκπόνηση μελέτης για τα μισθολογικά υπογράφεται, σήμερα, μέσω της τηλεδιάσκεψης, η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ.

Προβλέπει αυξήσεις , όχι στους μισθούς, αλλά με την απόδοση δεδικασμένων οφειλών από επιδόματα που είχαν κοπεί τα μνημονιακά χρόνια αλλά και άλλες αναπροσαρμογές. Ήδη χτες το ΔΣ της εισηγμένης  έδωσε το σχετικό πράσινο φως ενώ η ΣΣΕ είχε ήδη εγκριθεί  κατά πλειοψηφία από το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ.  Θα ισχύσει μέχρι το 2024 για τη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΔΕΗ Ανανεώσιμες και προβλέπει αύξηση για την επιχείρηση του μισθολογικού κόστους κατά 13 εκατομ. ευρώ ετησίως, αλλά και εκταμίευση άλλων περίπου  38 εκατ ευρώ για τις αναδρομικές καταβολές από  1/1/2019 των κομμένων επιδομάτων. Το επιπλέον ποσό δηλαδή που αποδίδεται φτάνει αθροιστικά σχεδόν τα 78 εκατομ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης, συμφωνήθηκε η ανάθεση σε διεθνή οίκο της εκπόνησης μελέτης για τις αμοιβές. Η μελέτη, όπως αναφέρεται, θα μπορεί να λειτουργήσει,  μετά από τις σχετικές διαδικασίες, ως οδηγός για την εναρμόνισή των μισθολογικών δεδομένων με ανάλογες εταιρίες του εξωτερικού, αλλά και εγχώριες. Βέβαια οι όποιες αλλαγές, όπως επισημαίνεται, δε θα επηρεάζουν τις αποδοχές των ήδη εργαζόμενων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ΣΣΕ προβλέπει πλαίσιο για την τηλεργασία (μπορεί να επιλέγεται με πρωτοβουλία τόσο του εργαζόμενου όσο και της διοίκησης ενώ περιλαμβάνει μια σειρά από «ανατάξεις» περικοπών που είχαν γίνει στο παρελθόν. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, το ημερήσιο τροφείο επιστρέφει από τα 4 στα 6 ευρώ και αποσυνδέεται από την πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με αποτέλεσμα να «κοπούν 2 ευρώ. Επίσης προβλέπεται επιστροφή  ειδικών επιδομάτων που είχαν περικοπεί το 2012, σε τρεις δόσεις. Πρόκειται για μια ειλημμένη δέσμευση της διοίκησης από το 2019. Από τις 30 Ιουνίου θα αρχίσουν τα σχετικά ποσά  να καταβάλλονται,  έως και την 1 Ιουλίου του 2022. Το αθροιστικά φτάνει, όπως αναφέρθηκε, στα 38  εκατ. ευρώ.

Παράλληλα με τη νέα ΣΣΕ κατοχυρώνεται επίδομα κολώνας 5% επί τους μισθού  για εναερίτες που προσλήφθηκαν μετά το 1995. Επίσης αυξάνεται το επίδομα οδήγησης στα 5 ευρώ (από 1,4 ευρώ), ενώ στα 60 ευρώ θα ανέρχεται το επίδομα για εργαζόμενους που αμείβονται χωρίς κανένα άλλο επίδομα.

Τέλος, προβλέπεται η  θέσπιση ειδικού επιδόματος παραμεθορίου ύψους 17-18 ευρώ, με τους εργαζόμενους στη Φλώρινα να το κατοχυρώνουν πλέον στη μισθοδοσία τους.

Γιώργος Αλεξάκης

 
Τελευταία τροποποίηση στις 11:42 - 24 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.