ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σδούκου: Στρατηγική για δείκτες ESG και ενίσχυσης της αγοράς παραγώγων

10:19 - 22 Απρ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σδούκου: Στρατηγική για δείκτες ESG και ενίσχυσης της αγοράς παραγώγων
Την ενίσχυση της αγοράς ενεργειακών παραγώγων ανήγγειλε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 1st Energy Conference που διοργάνωσε ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.

«Η αγορά παραγώγων, αν και η έναρξη λειτουργίας της προηγήθηκε αυτής των τριών άλλων αγορών ηλεκτρισμού, σήμερα δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη ρευστότητα» ανέφερε και τόνισε ότι «είναι ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς αυτής, για να μπορούν οι συμμετέχοντες να κάνουν hedging, να διαχειριστούν δηλαδή σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο τον κίνδυνο από την μεταβλητότητα στις τιμές των πιο βραχυπρόθεσμων αγορών. Και πέρα από την ανάγκη, δηλώνω και την πρόθεση του Υπουργείου να «ενεργοποιήσει» το εργαλείο αυτό. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ενημερώσουμε για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της αγοράς αυτής» σημείωσε.

Αναφερόμενη στην οργανωμένη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα εκτίμησε ότι καθώς θα εκκινήσει εντός του 2021, «θα συνεισφέρει στο να αναδειχθεί η χώρα μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, σε hub, για αυτό το τόσο κρίσιμο για την ενεργειακή μετάβαση καύσιμο».

Παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να ενισχύσει και να προάγει όλες τις προτεραιότητες στις διασυνδέσεις και τις αγορές.

Τέλος επικρότησε την πρωτοβουλία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Χρηματιστηρίου κ. Σωκράτη Λαζαρίδη να αναγγέλλει ότι το Χρηματιστήριο θα δημιουργήσει νέο Δείκτη που θα αφορά στην επίδοση των εταιρειών με βάση κριτήρια ESG.

«Ειδικά για τις εταιρείες ενέργειας, αυτός ο δείκτης θα επιτρέψει την αξιολόγησή τους και από άλλες, πέραν των αμιγώς χρηματοοικονομικών, επιδόσεις, θα αναδείξει τη συμμετοχή τους στην ενεργειακή μετάβαση και θα εντυπώσει στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία το υψηλό θετικό πρόσημο της δράσης τους» ανέφερε.

Όπως μάλιστα τόνισε το «ποσό που επενδύεται με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια παγκοσμίως  αυξάνεται κάθε χρόνο μεσοσταθμικά κατά 17%, και μεσοσταθμικά 22% στον κλάδο της ενέργειας (πάνω δηλαδή από το μέσο όρο).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.