ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Αιχμηρή κριτική στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

17:55 - 29 Ιουν 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Αιχμηρή κριτική στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Κριτική σε υψηλούς τόνους στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με αιχμή την απόφαση της για αναπροσαρμογή στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας άσκησε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης .

Πιο συγκεκριμένα, αφού υποστήριξε ότι οι αναπροσαρμογές στις χρεώσεις είναι οριακές σε σχέση με το σύνολο του λογαριασμού τόνισε ότι εάν η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί ήδη τη μείωση των ΥΚΩ, με δεδομένο ότι έχουν λειτουργήσει οι διασυνδέσεις των Κυκλάδων και έχουν σβήσει οι πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά,  τελικός λογαριασμός θα ήταν προς όφελος του καταναλωτή. Ουσιαστικά επέρριψε ευθύνη για αβελτηρία και κωλυσιεργία στη Ρυθμιστική Αρχή που αφορά πέρα από τις χρεώσεις και την έγκριση των 10ετών Προγραμμάτων Ανάπτυξης .

«Η ΡΑΕ σαν δημόσιο παλαιάς κοπής μας αντιμετωπίζει σαν δημόσιο και όχι ως μια εταιρεία που λογοδοτεί σε επενδυτές», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «λειτουργεί αργά, σαν να μην πειράζει πότε θα πάρουμε το έσοδο» είπε και συμπλήρωσε:

«Αν είχε κάνει η ΡΑΕ κανονικά τη δουλειά της, οι αυξήσεις θα είχαν μπεί από τον Ιανουάριο, θα ήταν απειροελάχιστες στα οικιακά και λιγότερο από 1% στις εταιρείες, και ταυτόχρονα ο ΑΔΜΗΕ θα εισέπραττε τα 5 εκατ. φέτος και όχι το 2023», είπε ο πρόεδρος του Διαχειριστή.

«Το έσοδο του 2020 εγκρίθηκε το Φεβρουάριο του 2021 και το αποτέλεσμα της καθυστέρησης φέτος είναι να επηρεαστούμε ακόμη 5 εκ. ευρώ στα καθαρά κέρδη μας από τη φετινή καθυστέρηση και μαζί με το πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ, η ΡΑΕ μας κόστισε 10 εκατ. ευρώ φέτος» σημείωσε ο κ. Μανουσάκης.

Ειδικά για το πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ που αποφάσισε η ΡΑΕ για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις σχετικά με τα προβλήματα στην πρόοδο του Δυτικού Διαδρόμου της Πελοποννήσου τόνισε : «Δεν είναι συνολικά θετικό το μήνυμα που περνάει για την ολοκλήρωση επενδύσεων. Αυτό έχει επίδραση, όχι μόνον στα έργα του ΑΔΜΗΕ, αλλά και σε έργα στα οποία απαιτείται η ανάπτυξη δικτύων, για παράδειγμα για τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ ή μονάδων φυσικού αερίου.»

«Πλέον θα αντιμετωπίζουμε το Ρυθμιστή σαν να είναι απέναντί μας. Η σχέση μας πρέπει να επανατοποθετηθεί αλλά σε κάποια σημεία οι διαφορές είναι τέτοιες που δεν μπορούν να γεφυρωθούν. Είμαι αναγκασμένος να αντιμετωπίσω θεσμικά τις αποφάσεις αυτές και να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της εταιρείας» ανέφερε ο κ. Μανουσάκης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.