ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΠΕ-Κοζάνη: Εντός του πρώτου τρίμηνου του 2022 θα δοθεί ρεύμα

15:32 - 12 Ιουλ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΕΛΠΕ-Κοζάνη: Εντός του πρώτου τρίμηνου του 2022 θα δοθεί ρεύμα
«Έως τον τέλος Δεκεμβρίου του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του φωτοβολταϊκου πάρκου ισχύος 204 MW» που κατασκευάζουν τα ΕΛΠΕ στα διοικητικά όρια των δήμων Κοζάνης και Εορδαίας ενώ «η ένταξή του στο διασυνδεμένο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022» ανέφερε τη Δευτέρα (12/7) κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σε δημοσιογράφους της περιοχής ο Σωτήρης Καπέλος, διευθυντής λειτουργίας των «ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες» και υπεύθυνος του έργου.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού €130 εκ. που  χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης από κοινού με τους ιδίους τους πόρους των ΕΛΠΕ και αναμένεται να παράγει 350 GWh/έτος. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας τόνισε ότι κατά την εμπορική λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου θα απασχολούνται από 20- 30 άτομα σε ειδικότητες όπως της ασφάλειας του χώρου των εγκαταστάσεων, του καθαρισμού και της αποψίλωσης.

Ο κ. Καπέλος υπογράμμισε ότι στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι να προχωρήσει στην δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας εντός του χώρου του πάρκου, υποστηρίζοντας ότι έχει εξευρεθεί ο χώρος και θα είναι μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων όπου θα αναπτυχθούν συστοιχίες από κοντέινερ και θα είναι οι μπαταρίες αποθήκευσης έως 100 MW. H εταιρία, συμπλήρωσε, «βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης».

Σε σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη υπέρ των τοπικών κοινωνιών είπε πως κατ’ έτος θα αποδίδεται το 3% υπέρ του Δήμου Κοζάνης και Εορδαίας, δηλαδή περίπου 500.000 € /έτος για 20 χρόνια, ενώ από τα παραπάνω ποσά θα επιδοτούνται οι ηλεκτροδοτήσεις κατοικιών των δημοτικών διαμερισμάτων σε Σιδερά, Λιβερά και Ασβεστόπετρα, τα οποία συνορεύουν με το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η JUWI Hellas S.A., η οποία κατασκευάζει το πάρκο έχει αναθέσει αρκετές υπεργολαβίες σε τοπικές κατασκευαστικές εταιρίες της Κοζάνης και Εορδαίας, χαρακτηρίζοντας το επίπεδο των κατασκευαστικών εταιριών της περιοχής που συμμετέχουν στο έργου ως υψηλό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.