ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

10:12 - 01 Σεπ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος
Επεξηγήσεις σε σχέση με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος εξαιτίας των ανατιμήσεων στην χονδρική αγορά της Ευρώπης έδωσε σήμερα (1/9) ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Από τις 5 Αυγούστου υπάρχει και για την ΔΕΗ η «ρήτρα αναπροσαρμογής» των χρεώσεων προμήθειας.

Οι ιδιώτες οι οποίοι πουλάνε ρεύμα έχουν τεράστιες εκπτώσεις στις τιμές. Βέβαια, στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων, υπάρχει μια «ρήτρα αναπροσαρμογής».

Τι συμβαίνει: Σκεφτείτε ότι κάποιος από αυτούς τους παρόχους αγοράζει από την χονδροεμπορική με την τιμή του ρεύματος στα 185 ευρω/μεγαβατώρα, αυτή ήταν η τιμή τις προηγούμενες εβδομάδες. Πώς μπορεί να την πουλάει στα 45 ευρω/μεγαβατώρα; Αναγκαστικά θα ανέβουν οι τιμές από όλους.

Οι αυξήσεις «φωτιά» στα τιμολόγια ρεύματος ενδέχεται να ξεπεράσουν και το 50%, αυτό αφορά και την ΔΕΗ, καθώς κι η ίδια εναρμονίζεται με το πλαίσιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα της αύξησης τιμών που καταγράφεται στην χονδρική αγορά ολόκληρης της Ευρώπης. Εάν τελικά αποτυπωθούν στη λιανική αυτές οι αυξήσεις, θα μιλάμε για τιμές που θα αγγίζουν τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αιτίες της αύξησης

  • Αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, με αυτή να θεωρείται η βασικότερη αιτία. (Στα 45 ευρώ από τα 28 ευρώ ανέβηκε η τιμή της μεγαβατώρας).

  • Μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα.

  • Το χρηματιστήριο των ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μολύνει θα πληρώνει περισσότερα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:38 - 01 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.