ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ ενόψει του COP26 Κύριο

22:42 - 06 Οκτ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ ενόψει του COP26
Οι ενεργειακές τιμές που έχουν πάρει την ανιούσα διεθνώς βρέθηκαν -μεταξύ άλλων θεμάτων της ατζέντας- στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ενεργειακού συμβουλίου της ΕΕ με την συμμετοχή και του Έλληνα υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.

Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το πακέτο Fit for 55, να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής COP26 για το κλίμα και να συζητήσουν τη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ για το 2030.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης για την τρέχουσα αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Σύνοδος Κορυφής COP26 για το κλίμα

Οι υπουργοί ξεκίνησαν τη συνάντηση με μια συζήτηση σχετικά με τις προετοιμασίες για τη σύνοδο - πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου στη Γλασκόβη (COP26).

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα που καθορίζουν τη θέση της ΕΕ κατά τη συνεδρίαση.

«Ο κόσμος προς το παρόν δεν είναι σε πορεία να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς. Χρειάζονται πολλές περισσότερες συλλογικές προσπάθειες για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη μας εντός ασφαλών ορίων. Στο COP26 η ΕΕ θα καλέσει όλα τα μέρη της Συμφωνίας του Παρισιού να προωθήσουν φιλόδοξους εθνικούς στόχους μείωσης των εκπομπών και οι αναπτυγμένες χώρες να ενισχύσουν τη διεθνή χρηματοδότηση του κλίματος. Με τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν σήμερα, η ΕΕ δεν έχει μόνο τη δύναμη της θέλησης, αλλά και μια ισχυρή εντολή να οδηγήσει τις συζητήσεις στη σωστή κατεύθυνση - την κατεύθυνση της προστασίας του πλανήτη προς όφελος όλων και να σταθεί στο πλευρό εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι την αλλαγή του κλίματος» σχολίασε ο Andrej Vizjak, Υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Σλοβενίας.

Τα συμπεράσματα καλούν όλα τα μέρη να παρουσιάσουν φιλόδοξες εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDCs) και να αναγνωρίσουν την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες προσαρμογής συλλογικά.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι οι κορυφαίοι συμμετέχοντες στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για το κλίμα. Τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την κινητοποίηση της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα και να καλέσουν άλλες ανεπτυγμένες χώρες να αυξήσουν τις συνεισφορές τους.

Fit for 55

Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ πραγματοποίησαν μια πρώτη επίσημη συζήτηση για το πακέτο Fit for 55, με ιδιαίτερη έμφαση σε πρωτοβουλίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Περιβάλλοντος.

Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στην τροποποίηση των ακόλουθων:

  • Σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ
  • Κανονισμός κοινής προσπάθειας
  • Χρήση γης, αλλαγή χρήσης γης και δασικός κανονισμός
  • Κανονισμός που καθορίζει πρότυπα εκπομπών CO2 για αυτοκίνητα και βαν
  • και τη δημιουργία νέου Ταμείου Κοινωνικού Κλίματος

Σε γενικές γραμμές, τα κράτη μέλη χαιρετίζουν το πακέτο «Fit for 55καθώς στοχεύει να παράσχει τα συγκεκριμένα μέσα για να εκπληρώσει η ΕΕ τις αυξημένες φιλοδοξίες της για το κλίμα.

Δασική στρατηγική της ΕΕ

Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ για το 2030. Η στρατηγική είναι μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και βασίζεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030. Στόχος της είναι να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο αν η νέα δασική στρατηγική της ΕΕ αντανακλά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα για το 2030 και αν παρέχει μια καλή βάση για την ΕΕ να οδηγήσει παγκοσμίως με θετικό παράδειγμα για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τη νέα δασική στρατηγική στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας τον Νοέμβριο.

Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πολωνίας, οι υπουργοί συζήτησαν την τρέχουσα αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Το θέμα έχει τεθεί στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Οκτωβρίου.

Η Επιτροπή θα υποβάλει ανακοίνωση σχετικά με τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας πριν από τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:55 - 06 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.