ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυτιληναίος: Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί υποτίμησαν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης Κύριο

18:01 - 01 Νοε 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μυτιληναίος: Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί υποτίμησαν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης
«Οι πολιτικοί της Ευρώπης απέτυχαν να υπολογίσουν σωστά τον ρόλο του φυσικού αερίου στην πράσινη μετάβαση της ηπείρου, πράγμα που σημαίνει ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με δηλώσεις του στο Bloomberg.

Ο κ. Μυτιληναίος κατηγόρησε τους πολιτικούς ότι από τη μία πλευρά δεν έχουν ενημερώσει ορθά τους πολίτες για το τεράστιο κόστος της ενεργειακής μετάβασης σε πράσινες μορφές ενέργειας, το οποίο κατά τον ίδιο θα φθάσει σε αρκετά τρισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δεν φρόντισαν, εγκαίρως, να διασφαλίσουν την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου.

«Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για αυτό», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, προσθέτοντας ότι εν μέσω της εστίασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ευρώπη δεν θέλει να «χρηματοδοτήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο».

«Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την υποτίμηση της ενεργειακής κρίσης», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mytilineos «την έχουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω (σ.σ.: την ενεργειακή μετάβαση) εάν οι πολιτικοί δεν πουν στον κόσμο ότι θα κοστίσει πολλά χρήματα, τρισεκατομμύρια».

«Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα διαρκέσει δεκαετίες και απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα εξοπλισμένα για να χειρίζονται στιγμές που ο άνεμος δεν φυσάει ή ο ήλιος δεν λάμπει», υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος.

«Χρειαζόμαστε μεγάλο χρονικό διάστημα για να έχουν αρκετή παραγωγή από ΑΠΕ, να έχουμε την απαραίτητη τεχνολογία ώστε να χρησιμοποιούμε αποθήκες ενέργειας σε μεγάλη έκταση και να έχουμε όλες τις συνδέσεις και τα καλώδια που είναι απαραίτητα», πρόσθεσε.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει να καταστήσει την ΕΕ ουδέτερη στις εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Αλλά καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στη Γλασκώβη για τις κλιματικές συνομιλίες COP26, ο κ. Μυτιληναίος ανησυχεί ότι δεν γίνονται επαρκείς προσπάθειες για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Πρέπει να προχωρήσουμε την πράσινη μετάβαση, αλλά για να βιώσεις αυτή τη μετάβαση θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσεις ότι δεν θα… πεθάνεις από το κρύο», καταλήγει ο κ. Μυτιληναίος.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:02 - 01 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.