ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ:Το «δια ταύτα» της ΑΜΚ και τα πλάνα για καινοτομίες

11:02 - 02 Νοε 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΗ:Το «δια ταύτα» της ΑΜΚ και τα πλάνα για καινοτομίες
Ένα ευρύ πρόγραμμα για νέες επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας αλλά και συμμετοχές σε συμμαχίες αναμένεται να προωθήσει η ΔΕΗ μέσα από την άντληση κεφαλαίων μέχρι περίπου €1.350,0 εκατομμύρια, μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Όπως τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο που ενεκρίθη χτες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η συντριπτική πλειονότητα των καθαρών εσόδων από την Συνδυασμένη Προσφορά, τα οποία υπολογίζονται στα €1.294,6 εκατομμύρια (δηλαδή το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που θα αντληθούν μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου μείον τα έξοδα έκδοσης), εάν υποτεθεί ότι η τελική τιμή διάθεσης για τις Νέες Μετοχές θα ισούται με την ανώτατη τιμή εντός του Εύρους Τιμών, θα χρησιμοποιηθεί στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού και της επιχειρηματικής στρατηγικής μας.

 Στο μεταξύ το όλο εγχείρημα δίνει μεγάλες υπεραξίες στους αναδόχους.

Τα συνολικά έξοδα της αύξησης κεφαλαίου θα φτάσουν τα 55,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37,8 εκατ ευρώ αφορούν αμοιβές των οικονομικών συμβούλων.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου το ποσοστό του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) θα διαμορφωθεί μεταξύ 23,2% και 23,8% και το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ από 10,9% ως 10,3%.

Το 31,3% -29,7% των μετοχών θα ανήκει στους υπάρχοντες μετόχους προ της αύξησης κεφαλαίου και το 34,6%-36,2% στους νέους μετόχους, εκ του οποίου το 10% θα ανήκει στη CVC.

Να σημειωθεί ότι το προφίλ της ΑΜΚ έχει ως εξής:

-Η τιμή της μετοχής θα είναι μεταξύ 8,5 και 9 ευρω, 

- θα εκδοθούν ανάμεσα στα 130 με 150 εκατομμύρια νέες μετοχές,

- οι παλαιοί μέτοχοι θα έχουν «προτεραιότητα» συμμετοχής με βάση μετοχές που είχαν στην κατοχή τους μέχρι και την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, με βάση βέβαια και τις ισορροπίες λόγω book building,

- ο εν δυνάμει επενδυτής με βάση το Δελτίο θα πρέπει να βάση  έχει υπολογίσει τιμή μετοχής στα 9 ευρώ ώστε να δεσμεύσει ανάλογο ποσό

- η τιμή διάθεσης νέων μετοχών. Θα οριστεί από το ΔΣ της ΔΕΗ τη Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών για τη διεθνή προσφορά σε συμφωνία με τους συντονιστές της έκδοσης και θα είναι ίδια και στη συνδυασμένη προσφορά.

- εάν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές, τότε θα γίνει και δεύτερη κατανομή, αναλόγως της ζήτησης και της υπερκάλυψης που θα εκδηλωθεί, ωστόσο χωρίς να είναι ξεκάθαρο το ποσοστό κατανομής στην εγχώρια προσφορά,

- το 15% της έκδοσης, ανάλογα και με την υπερκάλυψη θα πάει σε εγχώριους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές 

-  μέχρι τις 16.00 της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις 

- στις 10 Νοεμβρίου θα γίνει η εκκαθάριση  και από τις 16 Νοεμβρίου και μετά ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο ΧΑ.

Επενδύσεις 

 «Αυτά τα καθαρά έσοδα, τα οποία σκοπεύουμε επί του παρόντος να αξιοποιήσουμε έως το 2024, θα μας παράσχουν επαρκή ρευστότητα για να δεσμεύσουμε χρηματοδότηση σε έργα υψηλής αξίας και θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τους επιχειρησιακούς μας στόχους» αναφέρει η διοίκηση της επιχείρησης.

Όπως τονίζει, «τα καθαρά έσοδα από την Συνδυασμένη Προσφορά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μεταξύ του 2022 και του 2024 από τη ΔΕΗ ή/και άλλες εταιρείες του Ομίλου ή από υφιστάμενες και μέλλουσες κοινοπραξίες μας για την παροχή μέρους των €5,0 δισεκατομμυρίων κεφαλαιουχικών δαπανών που έχουμε προϋπολογίσει για τα ακόλουθα έργα από το 2022 έως το 2024 (ποσό που δεν περιλαμβάνει το ποσό περίπου €1.0 δισεκατομμυρίου κεφαλαιουχικών δαπανών που έχουμε προϋπολογίσει για το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ κατά την ως άνω περίοδο, το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί απευθείας από ταμειακά διαθέσιμα του ΔΕΔΔΗΕ ή χρηματοδότηση που θα λάβει) και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, που συμπεριλαμβάνουν:

(α) την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των €3,2 δισεκατομμυρίων που έχουμε προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024,

(β) την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των €1,7 δισεκατομμυρίων που έχουμε προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μας μονάδα που είναι αρμόδια για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και

(γ) στο βαθμό που είναι ευλόγως αναγκαίο και μόνο έως ποσών τα οποία δεν συνιστούν σημαντικά στοιχεία ως προς την οικονομική κατάσταση του Ομίλου, για άλλους γενικούς εταιρικούς και άλλους επενδυτικούς σκοπούς.

Συμμετοχές και συμμαχίες

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται,  στην περίπτωση που τα καθαρά έσοδα διατεθούν τελικά για τους ανωτέρω σκοπούς μέσω μιας εταιρείας του Ομίλου (εκτός της ΔΕΗ), μίας κοινοπραξίας ή ενός οχήματος ειδικού σκοπού, αυτή η διάθεση θα πραγματοποιείται μέσω εισφοράς μετοχικού κεφαλαίου (είτε κατά τη σύσταση είτε μέσω μεταγενέστερης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου) στην εν λόγω οντότητα από τη ΔΕΗ.

«Εν αναμονή της τελικής χρήσης των εσόδων που αναφέρεται ανωτέρω, ενδέχεται να επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα για να προβούμε σε συνήθεις πράξεις ταμειακής διαχείρισης, αντιστάθμισης κινδύνου και διαχείρισης μετρητών στο πλαίσιο της συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας ή να πραγματοποιήσουμε προσωρινές επενδύσεις σε χρηματικά διαθέσιμα, προθεσμιακές καταθέσεις, εμπορικά χρεόγραφα, κρατικούς τίτλους ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα υψηλής αξιολόγησης. Σε περίπτωση μικρότερου αριθμού εγγραφών στη Συνδυασμένη Προσφορά, θα χρηματοδοτήσουμε το σχετικό ποσοστό των προγραμματισμένων κεφαλαιουχικών δαπανών μας που δεν καλύπτονται από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσω εναλλακτικών πηγών» σημειώνει η επιχείρηση.

Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 11:16 - 02 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.