ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Άλμα» 7,2% στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας το Σεπτέμβριο

17:03 - 15 Νοε 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Άλμα» 7,2% στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας το Σεπτέμβριο
Η τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 7,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανάλυση του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τη βιομηχανία.

Με βάση τα στοιχεία του ιδρύματος, το Σεπτέμβριο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (136,8 €/MWh) ήταν σε παρόμοια επίπεδα με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές και 59% υψηλότερη από την τιμή συστήματος NordPool η οποία διαμορφώθηκε σε 86,0 €/MWh (προκύπτει από το σύνολο των ενεργειακών αγορών της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας).

Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν 25% χαμηλότερη σε σχέση με τη μέση spot τιμή στις αγορές Ολλανδίας και Γερμανίας.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ διαπιστώνει βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 112,9 μονάδες τον Οκτώβριο από 106,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Συνεχίστηκε, επίσης, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Σημαντική ήταν η άνοδος κατά 9,1% σε ετήσια βάση (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης αύξησης 4,2% στην ΕΕ27.

Ακόμη, υπήρξε σημαντική άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 24,6% τον Αύγουστο (y-o-y) και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €2,6 δισεκ. από €1,8 δισεκ. ένα χρόνο πριν.

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε η αύξηση στα ναύλα των πλοίων χύδην φορτίου και του δείκτη εμπορευματοκιβωτίων και τον Οκτώβριο.

Οι τάσεις στην ελληνική οικονομία

  • Ήπια ενίσχυση οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, αλλά εξασθένιση καταναλωτικής εμπιστοσύνης

  • Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 112,9 μον. τον Οκτώβριο από 106,9 μον. τον Σεπτέμβριο

  • Συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 0,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Σημαντική άνοδος 9,1% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης αύξησης 4,2% στην ΕΕ27.

  • Σημαντική άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 24,6% τον Αύγουστο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €2,6 δισεκ. από €1,8 δισεκ. ένα χρόνο πριν.

  • Συνεχίστηκε η αύξηση στα ναύλα των πλοίων χύδην φορτίου και του δείκτη εμπορευματοκιβωτίων και τον Οκτώβριο. Σημαντική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο κατά 7,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική αύξηση και για το Φυσικό Αέριο.

  • Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) έχει 4 πυλώνες: Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιακή Μετάβαση, Απασχόληση-Δεξιότητες-Κοινωνική Συνοχή, Μετασχηματισμός Οικονομίας-Ιδιωτικές Επενδύσεις

  • Σύνολο επιδοτήσεων ΕΕ: €18,4 δισεκ., σύνολο δανείων ΕΕ: €12,7 δισεκ., εκτιμώμενοι κινητοποιούμενοι εθνικοί και ιδιωτικοί πόροι: €28,8 εκατ.

  • Έως τώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης 48 ενταγμένα έργα, συνολικού προϋπολογισμού €2,76 δισεκ.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα του ΙΟΒΕ εδώ

Τελευταία τροποποίηση στις 17:11 - 15 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.