ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom για το φυσικό αέριο Κύριο

09:59 - 04 Ιαν 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom για το φυσικό αέριο
Σε συμφωνία με ευνοϊκούς όρους για την ελληνική αγορά κατέληξαν χθες οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom σε εταιρικό επίπεδο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, "η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026,  εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει.
 
Σημειώνεται ότι στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια. Με βάση πληροφορίες το μεγαλύτερο ποσοστό των ποσοτήτων που παραδίδονται στη χώρα θα έχουν σύνδεση με τις τιμές στον ολλανδικό δείκτη αναφοράς TTF και σε μικρότερο ποσοστό στο πετρέλαιο. Μάλιστα το ποσοστό με τιμή με βάση τον ολλανδικό δείκτη  θα κλιμακώνεται τα επόμενα χρόνια. 
Για το 2022, σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 80% με τον δείκτη TTF (Ολλανδική πλατφόρμα συναλλαγών) και κατά 20% με την τιμή του αργού πετρελαίου (Oil Indexed) ενώ για τα έτη 2023 έως 2026 η φόρμουλα τιμολόγησης θα διολισθήσει προς μια τιμολόγηση συνδεδεμένη κατά 90% με το δείκτη TTF και κατά 10% με την τιμή του πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2026 η χώρα θα μπορεί να λαμβάνει ποσότητες αερίου που φτάνου΄ν τα 2 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, παρά το ότι οι Ρώσοι ζητούσαν να μειωθεί το συγκεκριμένο όριο.
 
Η συμφωνία πάντως διασφαλίζει και "κλειδώνει" μεγάλες ποσότητες αερίου για τη χώρα σε τιμές που καθώς έχουν βάση ως ένα ποσοστό το πετρέλαιο μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστικές από αυτές που ισχύουν στην αγορά. Βέβαια σε σχέση με το παρελθόν είναι πιο "δύσκολη" για την Ελλάδα αλλά δοθέντων των συνθηκών κρίνεται ικανοποιητική. 
Να σημειωθεί ότι το 2020 το «υβριδικό σύστημα» τιμολόγησης προέβλεπε ότι περίπου 40% των εισαγόμενων ποσοτήτων τιμολογούνταν με τιμές του TTF και σε ποσοστό 60% oil indexed.
 
Η ιστορία

Υπενθυμίζεται, επίσης,  ότι συμβόλαιο, που τρέχει για την προμήθεια φυσικού αερίου με την Gazprom βασίζεται στις τιμές πετρελαίου. Βέβαια τα προηγούμενα χρόνια, το 2020 και το 2021, με αίτημα της Ελλάδας συμφωνήθηκε έκτακτη τροποποίηση της διαδικασίας διαμόρφωσης τιμής. Αιτία ήταν το ότι ο πετρέλαιο ήταν ακριβό και το LNG είχε πολύ χαμηλές τιμές. Κι έτσι η ΔΕΠΑ ζήτησε να «πατήσει» η τιμή μιας αρκετά μεγάλης ποσότητας στις φθηνότερες τιμές LNG, όπως καταγράφονται στον Ολλανδικό δείκτη TTF. Το ίδιο βέβαια έπραξαν και άλλες  εταιρείες στην Ευρώπη. Βέβαια φέτος η κατάσταση είναι αντίστροφή με το LNG να είναι ακριβό (με τιμές τώρα ανω των 90 ευρώ/MWh) και το πετρέλαιο φθηνότερο. Κι έτσι η Ελλάδα ζητεί να τιμολογηθεί η μεγαλύτερη ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου στη βάση των τιμών του πετρελαίου, ενώ αντίθετα οι Ρώσοι ζητούν να γίνει ότ,ι και πέρυσι, με ένα σημαντικό μέρος των πωλούμενων ποσοτήτων συνδεδεμένων με τις τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Ολλανδικό TTF.

Οι δηλώσεις
Με αφορμή πάντως τη συμφωνία Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι: «Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.»

Τελευταία τροποποίηση στις 10:27 - 04 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.