ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρώπη: Το «φράγμα» του €1 τρισ. έσπασε ο λογαριασμός ενέργειας

19:03 - 12 Ιαν 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ευρώπη: Το «φράγμα» του €1 τρισ. έσπασε ο λογαριασμός ενέργειας
Αντιμέτωπη με τον πιο βαρύ λογαριασμό ενέργειας εδώ και μία δεκαετία βρίσκεται η Ευρώπη, με τις ραγδαίες ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα να πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την ήπειρο.

Σε έκθεσή της, η Citigroup εκτιμά ότι - με βάση τις σημερινές τιμές συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης - ο λογαριασμός θα φθάσει περίπου στο 1 τρισ. δολάρια.

Σε διαφορά με προηγούμενες εξάρσεις του ενεργειακού κόστους, οι οποίες οφείλονταν στις τιμές του πετρελαίου, το πρόβλημα αυτή τη φορά αφορά κυρίως τη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση, από τα σπίτια έως τα μεταφορικά μέσα και τα μεγάλα βιομηχανικά εργοστάσια.

«Το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα καθίστανται απαγορευτικά ακριβά στην Ευρώπη» γράφουν αναλυτές της Citigroup. «Καταναλωτές και βιομηχανίες ανά την περιοχή πιθανότατα θα κληθούν να λάβουν σκληρές αποφάσεις για την ενεργειακή κατανάλωση» σημειώνουν.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά ενεργειακή κρίση, έχοντας τα χαμηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου μίας δεκαετίας και πλέον.

Οι τιμές αναφοράς του εκτινάχθηκαν πάνω από 250% πέρυσι και οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας κάνουν τους έμπορους πιο ανήσυχους από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, οι χαμηλότερες ταχύτητες του ανέμου περιόρισαν την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. 

Η υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο είναι μία σοβαρότατη πρόκληση για την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η Ευρώπη καλύπτει περίπου το 25% των ενεργειακών αναγκών της με φυσικό αέριο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ασία είναι 10%.

Κάποια ανακούφιση για τα νοικοκυριά υπάρχει από τα μέτρα στήριξης που παίρνουν οι κυβερνήσεις Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ένα πακέτο ύψους 6 δισ. κορονών για την επιχορήγηση της κατανάλωσης ρεύματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:20 - 12 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.