ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Οι διαπραγματεύσεις με την Macquarie-Τι βρίσκεται στα σκαριά Κύριο

07:57 - 25 Μαϊ 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Οι διαπραγματεύσεις με την Macquarie-Τι βρίσκεται στα σκαριά
Στον ενεργειακό κλάδο της χώρας μας γενικότερα και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ειδικότερα «ποντάρουν» οι ξένοι επενδυτικοί όμιλοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αυστραλιανό fund Macquarie προχώρησε πρόσφατα σε πρόταση για την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού (άνω του 50%) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Οι συζητήσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σημειωτέον ότι την Τετάρτη 22 Ιουνίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter.gr, το τίμημα για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπολογίζεται στα 22 με 23 ευρώ ανά μετοχή. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως δεν πρόκειται για δημόσια πρόταση, αλλά για συναλλαγή μετόχων.

Σημειώνεται ότι το 37,9318% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανήκει στη μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το 11,0583% στον πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργο Περιστέρη και το 6% στην Atale Enterprises LTD, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν πως σε περίπτωση που «κλείσει» η συμφωνία, ένας από τους βασικούς ωφελημένους θα είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς το ποσό που θα εισπράξει -περίπου 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- θα καλύψει κατευθείαν το «κομμάτι» του δανεισμού και θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στις κατασκευές, δηλαδή στον κλάδο που θα αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ομίλου μετά το deal πώλησης των ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το 2021 οι ενοποιημένες πωλήσεις της ανήλθαν σε 405,4 εκατ. ευρώ έναντι 248,7 εκατ. ευρώ το 2020. Παράλληλα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, δηλαδή η κερδοφορία από το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου (ηλεκτροπαραγωγή, διασυνοριακή εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευαστική δραστηριότητα και παραχωρήσεις – ΣΔΙΤ) σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης, εκτός των ΗΠΑ, διαμορφώθηκαν στα 69 εκατ. ευρώ έναντι 58,4 εκατ. ευρώ το 2020.

Η Macquarie και το βροντερό «παρών» στη χώρα μας

Η εξ Αυστραλίας ορμώμενη Macquarie είναι ένας επενδυτικός κολοσσός με υπό διαχείριση κεφάλαια, που ξεπερνούν τα 370 δισ. ευρώ. Κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στη δημιουργία και τη διαχείριση εξειδικευμένων κεφαλαίων που επικεντρώνονται στις υποδομές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ακίνητα, τη γεωργία, την ιδιωτική πίστωση και τη χρηματοδότηση μεταφορών.

Το Σεπτέμβριο του 2021 απέκτησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι τιμήματος 2,116 δισ. ευρώ, με την εξαγορά να ολοκληρώνεται στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Στις αρχές του τρέχοντος Μαΐου προχώρησε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού σε κοινοπραξία με την Fincop Infrastructure LTD του ομίλου Κοπελούζου.

Όσο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πρόκειται για την τρίτη μεγάλη επενδυτική κίνηση της Macquarie εντός Ελλάδος τον τελευταίο χρόνο, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση του επενδυτικού - ενεργειακού χαρτοφυλακίου της στον τομέα των AΠE.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 14:37 - 25 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.