ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενεργειακό...άγχος και στην Ελλάδα- Φόβοι για εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος

16:49 - 14 Αυγ 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ενεργειακό...άγχος και στην Ελλάδα- Φόβοι για εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος
Η ενεργειακή κρίση δεν αναμένεται να μας εγκαταλείψει εύκολα. Αντίθετα, εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι θα κορυφωθεί τους χειμερινούς μήνες, με τις χώρες της ΕΕ να ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια και την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις που έχουν γίνει για κλείσιμο μιας λάμπας ανά δήμο. 

Σχολιάζοντας στο OPEN το συγκεκριμένο μέτρο, εξήγησε ότι δεν επαρκεί για να καλύψει την αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς ενέργειας. Συνεπώς, όπως, είπε «θα αναγκαστούμε να έχουμε εκ περιτροπής διακοπές και στα νοικοκυριά».

Αν τελικά η Ρωσία αποφασίσει να περιορίσει κι άλλο τις ροές φυσικού αέριου προς τις χώρε τις ΕΕ, θα δούμε νέο ράλι στις τιμές, που είναι πιθανόν να επηρεάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών, συμπλήρωσε.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός φαίνεται να έχει πέσει ήδη έξω, καθώς, όπως υπενθύμισε, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης έχει πραγματοποιηθεί με την τιμή της μεγαβατώρας στα 225 ευρώ τη στιγμή που για τον Αύγουστο έχει διαμορφωθεί στα 400 ευρώ.

«Οι επιδοτήσεις θα πρέπει να είναι διπλάσιες αν θέλει η κυβέρνηση οι καταναλωτές να συνεχίσουν να πληρώνουν μια αύξηση στα 17 λεπτά από 11 που πλήρωναν πέρυσι», τόνισε.

Ακόμα συμπλήρωσε πως η τιμή της μεγαβατώρας θα κινηθεί γύρω στα 400 ευρώ και για τον Σεπτέμβριο, καθώς η τιμή του Αυγούστου συμπαρασύρει αυτή του Σεπτεμβρίου.

Δεν αρκεί ο λιγνίτης

Ο κ. Αδαμίδης υπογράμμισε ακόμα ότι οι εξορύξεις λιγνίτη έχουν αυξηθεί, ωστόσο δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω της έλλειψει εξειδικευμένου προσωπικού.

«Χρειάζονται 1000 προσλήψεις στους σταθμούς και τα ορυχεία Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλούπολης προκειμένου να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στην αύξηση της εξόρυξης με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα διπλασιαστεί η συμμετοχή του λιγνίτη», επεσήμανε και σημείωσε πως τον Σεπτέμβριο θα ενταχθεί στην παραγωγή και η Πτολεμαΐδα 5.

Καταλήγοντας είπε πως με τα τωρινά δεδομένα ο λιγνίτης είναι φθηνότερος από το φυσικό αέριο.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.