ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρόταση Ελλάδας και «συμμάχων» για το πλαφόν στο αέριο

16:21 - 06 Οκτ 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η πρόταση Ελλάδας και «συμμάχων» για το πλαφόν στο αέριο
Μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Πολωνίας και της Ιταλίας έχουν συντάξει μια πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας να εισαγάγει έναν «δυναμικό διάδρομο τιμών», όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά, για το φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και ο καλπάζων πληθωρισμός, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Reuters.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την ιδέα, αλλά δεν έχουν ακόμη υποβάλει επίσημη πρόταση και στο μεταξύ ορισμένες χώρες έχουν συντάξει τη δική τους.

«Ο διάδρομος θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, που δεν περιορίζονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν περιορίζονται σε ειδική χρήση φυσικού αερίου», αναφέρεται σε προσχέδιο της πρότασης των χωρών, που είδε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το έγγραφο, το οποίο είδε το Reuters και κοινοποιήθηκε σε άλλα κράτη της ΕΕ, προτείνει να τεθεί ο διάδρομος τιμών σε ένα επίπεδο που θα ήταν αρκετά υψηλό ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η αγορά φυσικού αερίου και αρκετά ευέλικτο ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν ακόμα να προσελκύουν εφοδιασμό από ανταγωνιστικές αγορές φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Αν χρειαστεί, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα επιτρέπονται οι συναλλαγές φυσικού αερίου σε τιμές πάνω από τον διάδρομο, σημειώνει.

«Θα πρέπει να λειτουργεί ως διακόπτης κυκλώματος και αντικίνητρο στην κερδοσκοπία. Δεν προορίζεται να καταστείλει τις τιμές σε τεχνητά χαμηλό επίπεδο», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να ισχύει για τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις στις οποίες οι τιμές συνδέονται με τους υπάρχοντες δείκτες τιμών φυσικού αερίου.

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν εάν και πώς θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου σε μια συνάντηση στην Πράγα την Παρασκευή.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:57 - 06 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.