ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ρεύμα- Το κόστος για θέρμανση

21:40 - 27 Νοε 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ρεύμα- Το κόστος για θέρμανση
Τεράστιες μεταβολές έχουν δει οι τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων τρόπων θέρμανσης μέσα στον τελευταίο χρόνο, με τις αντλίες θέρμανσης να φαίνονται ως η πιο φτηνή λύση, ενώ ακολουθεί το πετρέλαιο. Τρόποι θέρμανσης που κάποτε θεωρούνταν οικονομικοί, έχουν ξεφύγει κατά πολύ στις τιμές, όπως θα φανεί και παρακάτω.

Από τον Οκτώβριο έως και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης καταγράφουν σημαντική μείωση, λόγω της βουτιάς των διεθνών τιμών, με τα νοικοκυριά που το χρησιμοποιούν, ως καύσιμο για θέρμανση να παίρνουν προσωρινά μια μικρή ανάσα.

Το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να διατίθεται στις 14 Οκτωβρίου με τιμή 1.413 ευρώ το λίτρο, έφτασε στις 30 του ίδιου μήνα στο 1.387, ξεφούσκωσε στο 1.347 στις 10 Νοεμβρίου και πλέον πωλείται στο 1.216 ευρώ το λίτρο σήμερα.

Η τιμή παραμένει προσιτή λόγω της κυβερνητικής επιδότησης των 0.25 λεπτών ανά λίτρο, που το πιθανότερο είναι να επεκταθεί έως και τον Μάρτιο του 2023 και της έκπτωσης των 0,075 λεπτών από τα διυλιστήρια. Με αυτά τα δεδομένα το πετρέλαιο γίνεται όλο και πιο προσιτό στους καταναλωτές καθώς αποτελεί πλέον τη δεύτερη οικονομικότερη λύση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό δεν παραμένει ακριβότερο σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου το φυσικό αέριο είναι κατά 13-16% ακριβότερο ανάλογα με την περιοχή, το πέλετ είναι 28% πάνω ενώ τα καυσόξυλα είναι κατά 144% πιο ακριβά.

Το κόστος του πετρελαίου και των καυσίμων χαμηλώνει για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, με 400.000 εξ αυτών να μην έχουν κάνει ακόμα την αίτηση, της οποίας η υποβολή θα γίνεται δεκτή έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Το κόστος θέρμανσης με ρεύμα εξαρτάται από το σύστημα. Οι αντλίες θερμότητας που παραμένουν η οικονομικότερη λύση αλλά και τα κλιματιστικά inventor τελευταίας γενιάς, είναι κατά -35% έως -42% φτηνότερα για θέρμανση συγκριτικά με το πετρέλαιο ,ενώ οι θερμάστρες και ηλεκτρικά σώματα, είναι κατά 112% πιο ακριβά.

Η πιο φτηνή λύση για τη θέρμανση είναι να  χρησιμοποιήσουμε αντλίες θερμότητας, ενώ το πετρέλαιο αποτελέι τη 2η πιο φτηνή λύση.

Ενδεικτικά σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ στην Αθήνα θα χρειαστεί:

  • για πετρέλαιο 231 ευρώ
  • για φυσικό αέριο 291 ευρώ
  • 134 με αντλίες θερμότητας
  • 489 ευρώ με θερμάστρες και άλλα σώματα
Τελευταία τροποποίηση στις 22:12 - 27 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.