ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΣΠΕΝ: Προβληματισμός για το έλλειμμα στο ειδικό ταμείο ΥΚΩ

10:30 - 28 Ιουν 2023 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΕΣΠΕΝ: Προβληματισμός για το έλλειμμα στο ειδικό ταμείο ΥΚΩ
Μέσα από αυξήσεις στις χρεώσεις και όχι με χρηματοοικονομικές επιβαρύνσεις των προμηθευτών με αξιοποίηση της ρευστότητάς τους θα πρέπει να γίνει η κάλυψη των ελλειμμάτων στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ, δηλαδή τον κουμπαρά της ρυθμιζόμενης χρέωσης που πληρώνουν όλοι οι πολίτες για να καλύπτεται το επιπλέον κόστος για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν τα νησιά σε σχέση με το υπόλοιπο διασυνδεδεμένο σύστημα, αλλά και άλλες κοινωνικές δράσεις. Αυτό θέτει ως πρόταση ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία, τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως αναφέρει ο ΕΣΠΕΝ θα πρέπει να αναπληρωθεί το αποθεματικό, που έχει απομειωθεί δραστικά λόγω επιδοτήσεων, αλλά και βέβαια να καλυφθεί το χρηματοοικονομικό κόστος που έχουν οι ίδιοι, λόγω των μειωμένων καταβολών που συναντούν κατά τις μηνιαίες εκκαθαρίσεις.

«Στην περίπτωση που, παρά την υλοποίηση των αναγκαίων ενεργειών οι οποίες προσδιορίζονται στις κείμενες διατάξεις, δεν καθίσταται εφικτό να αποφευχθεί ο σχηματισμός ελλείμματος στον Λογαριασμό, θα παρέχεται αποζημίωση στους εμπλεκόμενους Προμηθευτές έναντι του χρηματοοικονομικού κόστους που αναλαμβάνουν για όσο διάστημα η διευθέτηση των υπολειπόμενων ποσών παραμένει σε εκκρεμότητα» αναφέρει ο ΕΣΠΕΝ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο ΕΣΠΕΝ, ήδη από τον Απρίλιο του 2023, οι προμηθευτές έχουν ενημερωθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ, ότι θα λάβουν απομειωμένο αντάλλαγμα για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) έναντι του συνολικού οφειλόμενου ποσού αφού ο Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ έχει καταστεί ελλειμματικός. Αυτό βασίζεται στη σχετική μνεία του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής,  σε περίπτωση που αναφέρει ότι εάν ο Ειδικός Λογαριασμός είναι ελλειμματικός τα οφειλόμενα ανταλλάγματα αποδίδονται στους προμηθευτές μόνο μερικώς και τα υπολειπόμενα ποσά εξοφλούνται σύμφωνα με συγκεκριμένη μεθοδολογία όταν θα υπάρξει και πάλι πλεόνασμα.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2023 ο λογαριασμός ΥΚΩ θα έκλεινε με πλεόνασμα 510 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την εισήγηση που έκανε ο ΔΕΔΔΗΕ προς τη ΡΑΕ στις 24 Οκτωβρίου 2022. Όμως, σύμφωνα με την ενημέρωση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ο ειδικός λογαριασμός ΥΚΩ στις 31 Μαρτίου 2023 εμφάνιζε μικρό πλεόνασμα, μόλις 3 εκατ. ευρώ, και στις 30 Απριλίου εμφάνιζε έλλειμμα 5 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ο ΕΣΠΕΝ η μεταφορά κονδυλίων ύψους 460 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. τον περασμένο Απρίλιο, για την κάλυψη των επιδοτήσεων των λογαριασμών των καταναλωτών λόγω της ενεργειακής κρίσης συνέβαλε στο να εμφανιστεί έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ. 

Επιπλέον,  με νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Μαρτίου οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις Μέσης και Χαμηλής Τάσης, προκειμένου να στηριχθούν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση καταβολής χρεώσεων ΥΚΩ για διάστημα πέντε(01.11.2021 – 31.03.2022). Έτσι μειώθηκαν οι εισροές στο λογαριασμό ΥΚΩ κατά επιπλέον 65 εκατ ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.