ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μικρό λιανεμπόριο ψάχνει αντίδοτο στο clickaway-Μεγάλες οι εκτιμώμενες απώλειες

14:29 - 11 Δεκ 2020 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Το μικρό λιανεμπόριο ψάχνει αντίδοτο στο clickaway-Μεγάλες οι εκτιμώμενες απώλειες
Παγωμένη είναι η αγορά μετά τις ανακοινώσεις του Υπ. Ανάπτυξης για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Στ. Καφούνης και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος απαιτούνται γενναία μέτρα στήριξης του κλάδου μια και με τα νέα δεδομένα οι γιορτές ουσιαστικά χάνονται ως περίοδος τζίρου και οι κανονισμοί για προαγορές και παραλαβές από το κατάστημα το γνωστό click away δεν αρκεί για να καλύψει χασούρες. 

Να σημειωθεί ότι από την ερχόμενη Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away). Από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τα κομμωτήρια - κουρεία. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν τα 1.784 βιβλιοπωλεία, ενώ τελείως κλειστά θα παραμείνουν τα mall και τα εμπορικά κέντρα.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών “Η Κυβέρνηση μετά από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και αυτή την περίοδο”. “Δεν υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν αποτελεί τεράστια ζημία”, ανέφερε ο ίδιος και κάλεσε όλους να συνταχθούν στην απόφαση αυτή γιατί όπως είπε προέχει η προστασία της ζωής.

“Μπροστά σε αυτό το δίλημμα” ανέφερε ο υπουργός “η Κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία της λιανικής με την προαγορά και παραλαβή από το εξωτερικό μέρος του καταστήματος και κατ΄ εξαίρεση τα αμιγώς βιβλιοπωλεία τα οποία είναι 1.784 σε όλη την επικράτεια και από τις υπηρεσίες τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα ΚΤΕΟ”.

Αναφερόμενος στη διαδικασία του click away, ο υπουργός είπε: “δεν υποκρινόμαστε ότι μπορεί να ισοφαρίσει τη ζημιά και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν υπό αυτό το καθεστώς θα αντιμετωπιστούν ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν τα οφελήματα".

Ο ίδιος σημείωσε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και παρατηρηθεί συνωστισμός “θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη διαδικασία”. Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του click away, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος. Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.

Οι ουρές έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 9 άτομα, ενώ στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ και θα υπάρξει αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα που υπάρχει για πώληση προϊόντων σε επαγγελματίες, ο υπουργός σημείωσε ότι υπήρξαν φαινόμενα καταστρατήγησης του μέτρου και ξεκαθάρισε ότι εντός του καταστήματα θα μπορούν να εισέρχονται μόνο οι επαγγελματίες που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες. Αναφορικά με τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, προαιρετικά θα μπορέσουν να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:10 - 11 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.