ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μικρή λιανική... αγγίζει τους καταναλωτές, αλλά ακόμα «κινδυνεύει»

11:35 - 03 Νοε 2021 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Η μικρή λιανική... αγγίζει τους καταναλωτές, αλλά ακόμα «κινδυνεύει»
Ανοδο καταγράφει η δαπάνη στη μικρή λιανική με βάση ροκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου η IRI και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Convenience Retailing.
Έτσι ο μέσος Έλληνας δαπανά στο κανάλι της μικρής λιανικής (φούρνος, mini market, περίπτερο, κατάστημα λιανικής) από 3,2 ευρώ πριν την πανδημία στα 10,7 ευρώ σήμερα.
 
Ανάλογα, οριακή αύξηση καταγράφεται και στα μίνι μάρκετ, στα 10,9 ευρώ από 10,7 ευρώ.
 
Σύμφωνα με την IRI ποσοστό 9-18% των καταναλωτών σκοπεύει να αυξήσει τη μέση δαπάνη του προς το κανάλι της μικρής λιανικής στο μέλλον με ένα εξίσου σεβαστό ποσοστό 13-26% να αναφέρει ότι η δαπάνη του θα μειωθεί. 
 
Τις μεγαλύτερες πιέσεις στο μέλλον φαίνεται ότι θα δεχθούν τα μίνι μάρκετ και τα καταστήματα ψιλικών καθώς 1 στους 4 καταναλωτές (ποσοστό 26%) δήλωσε πως σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του έναντι 9% που σκοπεύει να τις αυξήσει.
 
Πίεση αναμένεται να δεχθεί και το κανάλι των περιπτέρων αφού το 20% των καταναλωτών σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του ένατι 9% που θα τις αυξήσεις, ενώ ποσοστό 21% σκοπεύει να περιορίσει τα έξοδα του στα e-shops της μικρής λιανικής έναντι 18% που απάντησε πως θα τα αυξήσει.
 
Οι κατηγορίες προϊόντων που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον είναι τα ενεργειακά ποτά (65,3% στη μικρή λιανική έναντι 19,7% στα σούπερ μάρκετ), τα παγωτά, οι τσίχλες και τα τσιγάρα, αλλά και τα απορρυπαντικά, τα χαρτικά, τα κατεψυγμένα τρόφιμα κ.ά.
 
Σε ότι αφορά το δίκτυο από το 2008 έως και πέρυσι χάθηκαν από την αγορά, και λόγω της οικονομικής κρίσης, το 49,3% των περιπτέρων και το 22,8% των μίνι μάρκετ, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Αγγελολουκά από τη Nielsen IQ ο οποίος μιλώντας στο ίδιο συνέδριο είπε πως η συμβολή της μικρής λιανικής στον συνολικό τζίρο του λιανεμπορίου τροφίμων προσεγγίζει το 31%.
 
Όμως παρά το γεγονός ότι η μικρή λιανική εμφανίζει θετική πορεία εν μέσω της πανδημίας τα πράγματα δεν είναι τόσο ιδανικά όσο φαίνονται. Από έρευνα της Netrino που παρουσίασε ο Γιώργος Παπαγεωργακόπουλος Founding Partner, προκύπτει πως 1 στις 2 μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις αναμένουν επιδείνωση της θέσης τους με 2 στις 10 να δηλώνουν ως πιθανό σενάριο να βάλουν λουκέτο αν συνεχιστεί αυτή κατάσταση και τους επόμενους μήνες.
 
Σχετικά με την πορεία των πωλήσεων τους τους επόμενους έξι μήνες, το 36% του δείγματος εκτιμά πως αυτές θα μειωθούν, το 26% δεν μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη, ενώ μόνο το 14% δηλώνει ότι εκτιμά πως ο τζίρος του θα αυξηθεί. Την ίδια στιγμή η έλλειψη διάδοχης κατάστασης και η απουσία ενδιαφερόμενου υποψήφιου αγοραστή αποτελεί μείζον πρόβλημα για 1 στις 5 υφιστάμενες επιχειρήσεις της μικρής λιανικής (22%). 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.