ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΒΕΑ: Συνάντηση με τον Ουκρανό πρέσβη- Προοπτικές διεύρυνσης εμπορικών σχέσεων

18:40 - 14 Δεκ 2021 | ΕΜΠΟΡΙΟ
ΕΒΕΑ: Συνάντηση με τον Ουκρανό πρέσβη- Προοπτικές διεύρυνσης εμπορικών σχέσεων
Τον Πρέσβη της Ουκρανίας, κ. Sergii Shutenko, τον εκπρόσωπο του Ουκρανικού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα, κ. Δημήτρη Δημητριάδη και την Εμπορική Ακόλουθο της Ουκρανίας στην Αθήνα, κα Anna Vasylets, υποδέχτηκαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ο πρόεδρος, κ. Γιάννης Μπρατάκος και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνο για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, κ. Φάνης Ματσόπουλος.

Κατά την συνάντηση, ο κ. Μπρατάκος παρέθεσε τις προτεραιότητες του ΕΒΕΑ αναφορικά με τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να εξερευνήσουμε νέες ευκαιρίες. Να αλλάξουμε την καθιερωμένη κατεύθυνση τέτοιων διμερών συναντήσεων και να τις εμπλουτίσουμε, ώστε να είναι περισσότερο προσοδοφόρες και για τις δύο πλευρές. Οι ελληνικές εισαγωγές από την Ουκρανία είναι εδώ και πολλά χρόνια τυποποιημένες και αφορούν κυρίως σιτάρι, σιδηροκράματα και μεταλλεύματα. Αντίστοιχα, η χώρα μας εξάγει κυρίως αγροτικά αγαθά και υποπροϊόντα πετρελαίου. Πρέπει να διατηρήσουμε το ισοζύγιό μας αναφορικά με αυτά και να εκμεταλλευτούμε ταυτόχρονα ευκαιρίες σε νέους κλάδους. Για παράδειγμα, ο τουρισμός είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν. Θα είχε μεγάλο εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον να διερευνήσουμε τις δυνατότητες καλύτερης απορρόφησης του προϊόντος μας στην ουκρανική αγορά».

Από την πλευρά του ο κ. Ματσόπουλος ανέφερε ότι «Βρισκόμαστε σε μία κυβερνητική συγκυρία η οποία ευνοεί την ενίσχυση των εξαγωγών.  Από αυτή τη στάση μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο χώρες μας. Επιπλέον, κάποια από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα κατευθυνθούν προς έργα υποδομών. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τη ζήτηση σε ατσάλι και χάλυβα, επιδρώντας ευνοϊκά στις δικές σας εξαγωγές προς την Ελλάδα».

«Θαυμάζουμε πολύ την τουριστική πρόοδο της χώρας σας, η οποία θα μπορούσε να μας φανεί πολύ χρήσιμη σε επίπεδο ανταλλαγής εμπειρίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Ουκρανίας, κ. Shutenko, προσθέτοντας «Γενικότερα κρίνω ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στην διεύρυνση των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων. Η καμπή που παρουσιάστηκε στην οικονομία μας αλλά και στο ισοζύγιό μας με την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας covid, πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα ως ευκαιρία, τόσο για την ενίσχυση των υφιστάμενων σχέσεων, όσο και για τη δημιουργία νέων πεδίων συνεργασίας».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.