Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Κρουαζιέρα
Αν και δεν έχει αρχίσει ακόμη η περίοδος και υπάρχει χρόνος, εφόσον το φαινόμενο εκτονωθεί, να γίνει διαχείριση και να μπει σε “ρότα” η τουριστική βιομηχανία, κάποια “απόνερα” είναι ήδη ορατά. Έτσι, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο, «VIKING STAR», αλλάζει ρότα και προσεγγίζει τα Χανιά στις 10 Φεβρουαρίου, Σημειώνεται ότι για τον Φεβρουάριο σύμφωνα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας είναι προγραμματισμένες μόλις δύο κρουαζιέρες, από το ίδιο πλοίο, στις 10 Φεβρουαρίου και στις 15/02/2025. Οι επόμενες κρουαζιέρες αναμένονται από τις 11 Μαρτίου (πάλι με το «VIKING STAR») ενώ συνολικά τον Μάρτιο αναμένονται δέκα κρουαζιερόπλοια.
Ουσιαστικά, η άμεση αγωνία έχει να κάνει με το Μάρτιο και κυρίως με το Πάσχα, που φέτος συμπίπτει για Καθολικούς και Ορθοδόξους, ενώ βέβαια η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας θα δείξει εάν υπάρχει κάποια ελπίδα για “διάσωση” του εσωτερικού τουρισμού, κύρια, την περίοδο της Αποκριάς και του τριημέρου Καθαράς Δευτέρας και της αργίας της 25ης Μαρτίου.
Ψυχραιμία και προβληματισμός
Προς ώρας, πάντως, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες κρουαζιέρας ή άλλους εμπλεκόμενους για ακυρώσεις, αν και βέβαια οι εξελίξεις στο “πεδίο” θα κρίνουν την εξέλιξη της σεζόν. Ειδικά στο μέτωπο της κρουαζιέρας δεν υπάρχουν ακυρώσεις, καθώς, βέβαια, οι προορισμοί μπορεί να αλλάξουν ακόμη και την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, το πιο σημαντικό που απασχολεί τους παράγοντες του τουρισμού τόσο στη Σαντορίνη, όσο και εκτός, είναι το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα και δη το καλοκαίρι ή του χρόνου και πώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός τόσο στο νησί όσο και εκτός, σε μια συγκυρία που οι οιωνοί της χρονιάς ήταν θετικοί.
Να σημειωθεί ότι τηλέφωνα σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που λειτουργούν γίνονται για να τεθούν ερωτήματα. Επιπλέον, οι όποιες ακυρώσεις για την τρέχουσα περίοδο από μεμονωμένους επισκέπτες του μοναδικού νησιού θεωρούνται φυσιολογικές, καθώς υπάρχουν οι σχετικές συστάσεις από ξένες κυβερνήσεις προς τους ταξιδιώτες στη Σαντορίνη στη βάση των οδηγιών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.
Υποδομές και ασφάλεια
Πάντως, συνολικά, το σεισμικό φαινόμενο έχει αναδείξει και πάλι το ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού και των υποδομών, τόσο της Σαντορίνης, όσο και συνολικά της χώρας σε σχέση με τη θωράκιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έναν τόπο τόσο πολυσύχναστο και με εκατομμύρια επισκέπτες αναγκαίες είναι “ λιμενικές πύλες πολιτικής προστασίας ή αλλιώς έκτακτης ανάγκης,” αλλά και σχέδια εκκένωσης.
Ήδη, προχωρά το έργο “Θαλάσσια Πύλη Διαφυγής στο Αλιευτικό Καταφύγιο Βλυχάδας Νήσου Θήρας” προϋπολογισμού 3 εκατ. Να σημειωθεί ότι δύο πύλες, μία στη Βλυχάδα και μία ακόμα στη θέση Κολούμπο βρίσκονταν στο στάδιο των μελετών το 2013 επί δημαρχίας Νίκου Ζώρζου. Η διαδικασία είχε προχωρήσει αρκετά, ωστόσο το 2019 η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε ότι δεν χρειαζόταν κάποια παρέμβαση, αφού θα γινόταν νέο λιμάνι, το οποίο βέβαια έχει δρόμο ακόμη. Πρόσφατα επίσης αποφασίστηκε από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να δοθούν κονδύλια για να πραγματοποιηθούν μελέτες στην περιοχή της καλντέρας όπου υπάρχει ανθρωπογενές περιβάλλον για την άρση ή μείωση του κατολισθητικού κινδύνου. Αφορά όλες τις περιοχές πάνω από τις λιμενικές εγκαταστάσεις Αμμούδα, Αρμένι, Παλαιό Λιμένα Φηρών, Αθηνιό, Κόρφος Θηρασιά. Οι μελέτες σχεδιάζεται να εξετάσουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα. Το έργο θα υλοποιήσει η Περιφέρεια με τα κονδύλια που θα διατεθούν μέσω του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).
Υπενθυμίζεται ότι σήμα εκκίνησης για την κατασκευή του νέου λιμανιού στη Σαντορίνη δίνει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Αναδιάρθρωση σιδηροδρομικού τομέα και ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών». Με το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου που φέρει τον τίτλο «Κατασκευή νέου λιμένα Θήρας Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 5 π.δ. 82/2023» προστίθεται στο ΠΔ παράγραφο που αναφέρεται στο νέο λιμάνι Θήρας που προβλέπει ότι «οι μελέτες που απαιτούνται για την κατασκευή του νέου λιμένα στη Νήσο Θήρα, καθώς και οι αναγκαίες μελέτες των συνοδών έργων στη στεριά και στην ακτογραμμή, ολοκληρώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αναλαμβάνουν και τη δημοπράτηση και την κατασκευή των σχετικών έργων».
Επιστολή ΕΣΕΕ: Έκτακτα μέτρα στήριξης
Στο μεταξύ, η ΕΣΕΕ, με Επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Καφούνης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Δώρος Καπράλος και ύστερα από αξιολόγηση της κατάστασης σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕμποροεπαγγελματικούΣυλλόγου Θήρας και Οικονομικό Επόπτη της Συνομοσπονδίας κ. Νίκο Νομικό, ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς να υπαχθούν οι επιχειρήσεις του νησιού σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με στήριξη από την Πολιτεία ανάλογη αυτής που ίσχυε την περίοδο της πανδημίας.
Η Επιστολή απευθύνεται στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο,Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κα Νίκη Κεραμέως και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια.
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως οι συνέπειες της σεισμικής έξαρσης είναι ήδη εμφανείς στην τοπική οικονομία, καθώς το νησί ερημώνει και η συνοχή του κοινωνικού ιστού δοκιμάζεται. Οι εμπορικές επιχειρήσεις χάνουν πελάτες και έσοδα και το φημισμένο τουριστικό προϊόν της Σαντορίνης απειλείται με υποβάθμιση καθώς οι εικόνες της μαζικής αποχώρησης κατοίκων και τουριστών μεταδίδονται σε ολόκληρη τον πλανήτη.
Για τους λόγους αυτούς, και εκτιμώντας ότι ο αρνητικός αντίκτυπος για την τοπική οικονομία είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί, η Συνομοσπονδία προτείνει τη λήψη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου έκτακτων μέτρων που θα αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση των εμπορικών επιχειρήσεων και θα προβλέπει:
• Αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων με καταβολή ειδικής αποζημίωσης στον επιχειρηματία.
• Αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με καταβολή ειδικής αποζημίωσης στον εργαζόμενο.
• Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται, στα πρότυπα της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής».
• Αναστολή της καταβολής φόρων και δόσεων ρυθμίσεων οφειλών στο Δημόσιο.
• Αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών ΦΠΑ.
• Παράταση των προθεσμιών υποβολής φόρων εισοδήματος και λοιπών φόρων.
• Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων.
• Αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης του ΕΦΚΑ, των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας οποιωνδήποτε πλειστηριασμών.
• Αναστολή της καταβολής τελών προς το Δήμο.
• Παράταση των προθεσμιών λήξης των επιταγών των επιχειρήσεων.
• Αναστολή της καταβολής μισθωμάτων τουλάχιστον για δύο μήνες ή σοβαρή περικοπή αυτών για όσο χρονικό διάστημα κρατάει η κρίση.
• Αναστολή της καταβολής δόσεων επιχειρηματικών δανείων μέχρι να επιστρέψει η ομαλότητα στο νησί.
Γιώργος Αλεξάκης