ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκoσμiα ημέρα της Γης. Πρωτοπόροι με την Helmepa

19:44 - 22 Απρ 2009 | Ναυτιλία
Σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα της Γης, για όσους δεν το γνωρίζουν. Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η ελληνική ναυτιλία και ναυτοσύνη, ήταν από τους πρωτοπόρους παγκοσμίωςγια την προστασία του περιβάλλοντος, όταν από το από τα τέλη της δεκαετίας του 70 λίγα μόνο χρόνια από την Διάσκεψη της Στοκχόλμης του 1972, ο αείμνηστος Γιώργος. Π. Λιβανός, προσωπικότητα που έχαιρε σεβασμού και εκτίμησης στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή μίλησε για τη ρύπανση των θαλασσών που προέρχεται από τα πλοία, που "παρά το ότι αποτελεί μικρό μόνο ποσοστό της θαλάσσιας ρύπανσης, είναι κάτι που μπορεί να εξαλειφθεί από τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή πλοιοκτήτες και ναυτικούς, με την άσκηση επαρκούς φροντίδας και προσπάθειας "


Πρωτοπόροι από το 1982

Η  ελληνική ναυτιλία είναι από τις πρωτοπόρους που ευαισθητοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο λόγος έχει να κάνει με την ναυτοσύνη. Πολλοί εφοπλιστές ξεκίνησαν από ναυτικοί. Και καθώς η θάλασσα ήταν το δεύτερο σπίτι τους ο σεβασμός και η προστασία της ήταν κάτι το αυτονόητο.

Ήταν το 1982, δηλαδή 27 χρόνια πριν που γεννήθηκε η HELMEPA από την ιδέα του Γ. Π Λιβανού την οποία αγκάλιασαν αμέσως αρκετοί έλληνες πλοιοκτήτες όσο και διεθνείς ναυτιλιακοί οργανισμοί ώστε ο πρωτοπόρος αυτός μη κυβερνητικός οργανισμός να λάβει διεθνή διάσταση και αναγνώριση προκειμένου αυτή την πρωτοβουλία να ακολουθήσουν και άλλα ναυτικά έθνη. Ήταν η πρώτη φορά που η προστασία του περιβάλλοντος έγινε βασική παράμετρος ναυτικής πρακτικής.

Η HELMEPA με σύνθημα. «Από τον «Πλοιοκτήτη ως τον τελευταίο Ναυτικό» από την πρώτη στιγμή μέσω σεμιναρίων ξεκίνησε εκτεταμένα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ναυτικών και στελεχών γραφείων για θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο κ. Παύλος Ι. Ιωαννίδης, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης", ως μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA το 1983, ήταν αυτός που έβαλε τις βάσεις των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της  Ένωσης. Επίσης, σαν αεροπόρος με βαθιά γνώση εισήγαγε για πρώτη φορά τους Έλληνες αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού και την Ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία γενικότερα στο πνεύμα ασφάλειας με το οποίο λειτουργεί η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία.

Μέχρι και το 2008 είχαν γίνει πάνω από 580 σεμινάρια τα οποία παρακολούθησαν 15.679 στελέχη και ναυτικοί ap;o 200 εταιρείες. Ακόμη, πάνω από 500 αξιωματικοί και στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος παρακολούθησαν τα ετήσια επιμορφωτικά προγράμματα της Ένωσης.

Από το 1993 λειτουργεί και η HELMEPA Junior στις δραστηριότητες της οποίες έχουν συμμετάσχει 42,000 παιδιά ηλικίας από 5 έως 13 ετών. Η πρώτη γενιά του 1993 είναι ήμερα 18 έως 26 ετών και δεν ξεχνούντο ΄σύνθημα που πρωτοάκουσαν ως παιδιά. « Όχι σκουπίδια, και πλαστικά στις θάλασσες και στις παραλίες μας.» Φέτος το Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Παιδική HELMEPA" τιμώντας τους πρωταγωνιστές του, τα 48.000 παιδιά και τους 1.800 εθελοντές δασκάλους απ' όλη την Ελλάδα, γιόρτασε τα 15α του γενέθλια.

Παράλληλα η HELMEPA με το διεθνώς αναγνωρισμένο πλέον έργο της συμμετέχει ισότιμα ως μέλος των ελληνικών αντιπροσωπειών  στις δραστηριότητες της Διεθνούς Επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος, στην Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας καθώς και σε άλλες επιτροπές

Προστασία Περιβάλλοντος = Συνεχής επαγρύπνηση

«Με την βελτίωση των κανόνων ασφαλείας και την ενίσχυση των απαιτήσεων για περιβαλλοντολογικά θέματα, η παγκόσμια ναυτιλία της οποίας η έλληνες αποτελούν σημαντική δύναμη, τα τελευταία 25 χρόνια έχει κάνει τεράστια βήματα προς την κατεύθυνση της ποιότητας. Ωστόσο οι προσπάθειες για πλήρη εξάλειψη των ατυχημάτων και των ρυπάνσεων συνεχίζονται στο ακέραιο με πιο πρόσφατη την «Πρωτοβουλία Ποσειδών», ένα δίκτυο Συνυπευθυνότητας», μας εξηγεί ο κ. Bill Νox, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της INTERTANKO για Ελλάδα και Κύπρο.

Μία ομάδα αλλοδαπών πλοιοκτητώνδεξαμενόπλοιων μελών της INTERTANKO, μαζί με έλληνες ομόλογους τους επισκεπτόμενοι τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την «Πρωτοβουλία Ποσειδών». Σκοπός του εγχειρήματος είναι όλη η αλυσίδα των εμπλεκομένων στην βιομηχανία των θαλάσσιων μεταφορών , να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για την επίτευξη και την διατήρηση ποιοτικής ναυτιλίας. Δηλαδή όχι μόνο να βάζει στόχους και προδιαγραφές αλλά και να τα τηρεί εσαεί. Κανένα ατύχημα, καμία ρύπανση, κανένα πρόστιμο, είναι το σύνθημα.Στην ουσία κάτι σαν μηδενική ανοχή.

«Το να έχουμε αποτελέσματα από την Πρωτοβουλία Ποσειδών, κινητοποιώντας όλους όσους συμμετέχουν στην αλυσίδα, είναι σαν να αναβιώνουμε την παραδοσιακή ναυτοσύνη και τις θεμελι

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.