ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΕΝ: Οι όροι του διαγωνισμού για την άγονη γραμμή

21:48 - 24 Αυγ 2006 | Ναυτιλία
Δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας οι όροι του διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών ή τμημάτων αυτών στη λεγόμενη «άγονη γραμμή» έναντι μισθώματος διάρκειας 12 ετών.

 

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε με την εν λόγω προκήρυξη:

1) Επιδιώκεται η αρτιότερη, αποτελεσματικότερη και ποιοτικά αναβαθμισμένη ακτοπλοϊκή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του νησιωτικού τμήματος της χώρας μας.

2) Επικαιροποιείται η διαδικασία σύναψης των συμβάσεων, σύμφωνα με αντίστοιχες διατάξεις της ισχύουσας εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

3) Για πρώτη φορά θεσπίζονται ποιοτικά κριτήρια (ηλικίας και ταχύτητας) των πλοίων, που μαζί με τα λοιπά χαρακτηριστικά τους τα κατατάσσουν σε τρεις κατηγορίες (1, 2, 3) και οι υποβληθείσες προσφορές αξιολογούνται με την αντίστοιχη σειρά προτεραιότητας.

Συγκεκριμένα:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1:

Τα πλοία που έχουν ηλικία μέχρι και οκτώ ετών και ταχύτητα δοκιμών τουλάχιστον 25 κόμβους. Για τα πλοία αυτά μπορεί να συναφθεί σύμβαση για δώδεκα έτη. Για την καλή εκτέλεση αυτής καθορίσθηκε εγγύηση που ανέρχεται στο 10% επί της συμβατικής αξίας του κάθε έτους της δρομολογιακής γραμμής

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2:

Τα πλοία που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ηλικίας και ταχύτητας της κατηγορίας 1. Για τα πλοία αυτά μπορεί να συναφθεί σύμβαση μέχρι 30 μήνες, εφόσον για το διάστημα αυτό πληρούνται οι απαιτήσεις ηλικίας της ισχύουσας νομοθεσίας και δηλώνεται ότι εντός 30 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης το εν λόγω πλοίο θα αντικατασταθεί από πλοίο ηλικίας, ταχύτητας και λοιπών χαρακτηριστικών όπως στην παραπάνω Κατηγορία 1.

Η σύμβαση για το νέο πλοίο θα είναι χρονικής διάρκειας τέτοιας ώστε να συμπληρώνονται τα δώδεκα έτη από την ημερομηνία υπογραφής της αρχικής σύμβασης. Μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους της αρχικής σύμβασης θα προσκομίζονται στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΕΝ (ΔΘΣ) στοιχεία τεκμηρίωσης υλοποίησης της υποχρέωσης του αναδόχου για αντικατάσταση του αρχικού πλοίου με νέο.

Για τη περίπτωση αυτή και προς διασφάλιση υποβολής υπεύθυνων προτάσεων, καθορίζεται υψηλή εγγύηση για την καλή εκτέλεση της σύμβασης που ανέρχεται στο 20% επί της συμβατικής αξίας του κάθε έτους της αρχικής σύμβασης για την δρομολογιακή γραμμή και για τα πλοία άνω των 75 μέτρων η εν λόγω εγγύηση δεν θα είναι μικρότερη του 1.500.000 ευρώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3:

Κάθε πλοίο που δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες 1 και 2.

Για τα πλοία αυτά μπορεί να συναφθεί σύμβαση για ένα έτος, η οποία μπορεί σε ειδικές περιπτώσεις να παρατείνεται για χρονικό διάστημα μέχρι τεσσάρων μηνών. Με την κατηγορία αυτή διατηρείται το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς (μονοετείς συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.