ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόστιμο στην Costamare για το ναυάγιο του Rena

01:16 - 29 Οκτ 2012 | Ναυτιλία
Ένοχη κρίθηκε από τις αρχές της Ν. Ζηλανδίας η ναυτιλιακή εταιρία Daina Shipping θυγατρική της Costamare για έκλυση επικίνδυνων ουσιών από το ναυάγιο του υπό σημαία Λιβερίας πλοίο Ρένα στον ύφαλο Αστρολάβος, 22 χλμ. ανοικτά της πόλης Ταουράνγκα, στον Κόλπο της Αφθονίας πριν ένα χρόνο (5 Οκτωβρίου 2011). Το πρόστιμο που καλείται να καταβάλλει η εταιρία είναι 248.000 δολάρια.

Περίπου 350 τόνοι καυσίμων έχουν διαρρεύσει από το Rena αφότου προσάραξε την 5η Οκτωβρίου σε ύφαλο 22 χλμ. από τις ανατολικές ακτές της πόλης Ταουράνγκα, στο Βόρειο Νησί.

Η κρατική υπηρεσία Maritime New Zealand, είχε ζητήσει την άσκηση δίωξης σε βάρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου.

Το ναυάγιο προκάλεσε μόλυνση σε παραλίες του νησιού, ενώ πέθαναν πάνω από 2.400 θαλασσοπούλια. Εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια έπεσαν στο νερό και τα περιεχόμενά τους κατέληξαν στις ακτές.

Ήδη, ο φιλιππινέζος πλοίαρχος και ο επίσης Φιλιππινέζος δεύτερος υποπλοίαρχος έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση επτά μηνών.
Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, το πλήρωμα του "Ρένα" της ελληνικής πλοιοκτήτριας εταιρείας Costamare παραβίασε τους βασικούς κανόνες της ναυσιπλοΐας και αγνόησε τις προειδοποιήσεις του ραντάρ του πλοίου, δέκα λεπτά πριν το πλοίο πρασαράξει σε κοραλιογενή ύφαλο, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Ταουράνγκα, στη Βόρεια Νήσο της Νέας Ζηλανδίας.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.