ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση ΦΠΑ, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και επιδότηση εισφορών οι κινήσεις «ανάσα» για τη ναυτιλία

12:30 - 10 Μαρ 2014 | Ναυτιλία
Η μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα και η δυνατότητα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των ναυτικών όπως κάνει η Ιταλία, αποτελούν τα πιο άμεσα μέτρα στήριξης ενός κλάδου κομβικού για την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Παράλληλα αντιτείνουν την γρήγορη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου ώστε συνακόλουθα να υπάρξει και στο μέτωπο των ακτοπλοϊκών εταιριών αναδιάταξη, με άνοιγμα ευκαιριών σε όσους πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να δρομολογήσουν πλοία τόσο σε καλές γραμμές όσο και στις λεγόμενες άγονες.  Σημειώνεται ότι περίπου 1 δισεκ. είναι τα χρέη των εταιριών στις τράπεζες.
 
Στον αντίποδα η τρόικα ζητεί, στο πλαίσιο της εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ στον κλάδο, πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στην ακτοπλοΐα, ώστε να υπάρξει πλήρης εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων στην ξηρά και στη θάλασσα, αλλά και σειρά αλλαγών στη σύνθεση των πληρωμάτων των πλοίων και των περιόδων στελέχωσης.
 
http://content-mcdn.e-go.gr/filesystem/images/20130424/low/newego_LARGE_t_901_105981355.JPG
Πιο συγκεκριμένα επιθυμούν την εφαρμογή του καθεστώτος των επιχειρηματικών συμβάσεων, αλλά κι επέκταση της λεγόμενης χειμερινής περιόδου από 5 στους 7 μήνες, καθώς το χειμώνα τα πληρώματα, βάση ακόμα και της υφιστάμενης νομοθεσίας, είναι ολιγάριθμα σε σχέση με το καλοκαιριού. Ουσιαστικά η αύξηση της χειμερινής περιόδου συνεπάγεται μείωση της απασχόλησης των ναυτικών για 7 μήνες.
 
Επίσης η τρόικα ζητά αλλαγές των γραμμών δημοσίου συμφέροντος, με αξιοποίηση της δικτύωσης με περιφερειακά λιμάνια και χρήση μικρότερων πλοίων στην κάλυψη των μικρών νησιών
 
Παράλληλα η τρόικα ζητά την άμεση ενεργοποίηση της ΡΑΛ (ρυθμιστική αρχή λιμένων), το εποπτικό δηλαδή όργανο όλων των ελληνικών λιμανιών, καθώς θεωρεί ότι είναι ένα ισχυρό βήμα να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών.
 
 
Γ.Α.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.