ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moore Stephens: Ρεκόρ εξαετίας στο βαθμό εμπιστοσύνης στη ναυτιλιακή βιομηχανία

13:05 - 02 Απρ 2014 | Ναυτιλία
Σε επίπεδο ρεκόρ για τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκεται έξι χρόνων βρίσκεται ο βαθμός εμπιστοσύνης στις θετικές προοπτικές της ναυτιλιακής βιομηχανίας, σύμφωνα με έρευνα του οίκου Moore Stephens.
Οι εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας, που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο σχετικής έρευνας το τρίμηνο Δεκεμβρίου 2013-Φεβρουαρίου 2014, εκτιμούν ότι οι ναύλοι θα παραμείνουν σταθεροί με προοπτική αυξηθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια των επόμενων δώδεκα μηνών, ενώ αυξητικά θα κινηθεί και η ιδιωτική χρηματοδότηση προς τη ναυτιλία προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στον κλάδο.
Το Φεβρουάριο του 2014 ο μέσος βαθμός εμπιστοσύνης που εκφράζεται από τους ερωτηθέντες στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται ήταν 6,5 σε μια κλίμακα από το 1 (χαμηλή) έως 10 (υψηλή), σε σύγκριση με το 6,1 που είχε καταγραφεί κατά την προηγούμενη έρευνα το Νοέμβριο του 2013. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 6,8 που καταγράφηκε το Μάιο του 2008, όταν έγινε για πρώτη φορά η έρευνα.
Όλες οι κατηγορίες των ερωτώμενων στην έρευνα ανέφεραν βελτίωση των επιπέδων της εμπιστοσύνης σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Ο βαθμός εμπιστοσύνης των πλοιοκτητών αυξήθηκε από το 6,2 στο 6,6, ενώ στους ναυλωτές από το 5,7 πήγε στο 6,5, που είναι το υψηλότερο μέγεθος στη διάρκεια των χρόνων που πραγματοποιείται η έρευνα. Αυξημένος είναι και ο βαθμός εμπιστοσύνης των στελεχών των ναυτιλιακών εταιρειών στο 6,4 από 6,1, ενώ στους ναυλομεσίτες η άνοδος του βαθμού εμπιστοσύνης είναι σημαντική, από το 5,6 τον περασμένο Νοέμβριο στο 6,4 το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. «Έχουμε περάσει το βαθύτερο σημείο της ύφεσης», τονίζουν στελέχη της αγοράς στη Moore Stephens και σημειώνουν ότι το μόνο που μένει είναι να δούμε «πόσο καιρό θα πάρει στις αγορές για να βελτιωθούν στο σημείο όπου θα έχουμε και πάλι βιώσιμους ρυθμούς».
Ωστόσο, εκφράζουν προβληματισμό για την πληθώρα κεφαλαίων που κινούνται στην αγορά, καθώς αυτά μπορούν να δημιουργήσουν και πάλι συνθήκες φούσκας στις παραγγελίες.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιμέρους κλάδων της ναυτιλίας, στα δεξαμενόπλοια ο αριθμός αυτών που βλέπουν ότι θα σημειωθεί άνοδος των ναύλων παραμένει σταθερός, σε αντίθεση με τους κλάδους ξηρού φορτίου και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όπου παρατηρείται περισσότερη αισιοδοξία. Στα δεξαμενόπλοια, ο αριθμός των ερωτηθέντων που εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ναύλοι θα αυξηθούν παρέμεινε στο 43% (το υψηλότερο ποσοστό από το Μάιο του 2011).
Στον τομέα του ξηρού χύδην φορτίου, το ποσοστό αυτών που βλέπουν άνοδο των ναύλων αυξήθηκε κατά δύο μονάδες, στο 58%, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, ενώ στην αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ο αριθμός αυτών που αναμένουν καλύτερους ναύλους αυξήθηκε κατά 4 μονάδες στο 34%.
Αμετάβλητο παρέμεινε το επενδυτικό κλίμα στην έρευνα της Moore Stephens που αφορούσε το τρίμηνο Δεκεμβρίου 2013-Φεβρουαρίου 2014.
Σε μία κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, οι ερωτώμενοι που βλέπουν σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο παρέμειναν στο 5,8, όπως ακριβώς και στην έρευνα του προηγούμενου Νοεμβρίου. Πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο από το 6 που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2010. Το αντίστοιχο μέγεθος για τους πλοιοκτήτες ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό της προηγούμενης έρευνας,
στο 5,9 από 6, όπως και στα διευθυντικά στελέχη (6 από 6,1). 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.