ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ICS: Στόχος η αύξηση της γυναικείας παρουσίας στη Ναυτιλία

20:31 - 03 Νοε 2020 | Ναυτιλία
ICS: Στόχος η αύξηση της γυναικείας παρουσίας στη Ναυτιλία
Η παρουσία των γυναικών και η προώθηση της διαφορετικότητας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» μεγάλης μελέτης του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Shipping - ICS).

Η μελέτη Diversity Tracker διερεύνησε περισσότερες από 200 ναυτιλιακές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο και έθεσε στόχους για βελτίωση της ποικιλομορφίας και πολιτικές ένταξης τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα, αυτής της φύσης, που κυκλοφορεί από φορέα της βιομηχανίας.

Όπως ανάδειξε η έρευνα, μολονότι το 30% των εταιρειών απασχολεί γυναίκες σε διοικητικές θέσεις και περίπου το 60% αυτών τοποθετούν γυναίκες ως αξιωματικούς επάνω στα πλοία τους, μόλις το 7,5% των ναυτικών ήταν γυναίκες.

Παράλληλα, παρότι είναι θετικό το γεγονός ότι το 75% των εταιρειών υιοθετούν πολιτικές αδειών μητρότητας, η μελέτη σημειώνει ότι είναι πολύ σημαντικό αυτές οι πολιτικές να είναι ισχυρές, διατυπώνοντας ανησυχίες για το αν ενθαρρύνεται με ενεργό τρόπο η ποικιλομορφία.

Η μελέτη παρέχει μία σειρά από προτάσεις για άμεση βελτίωση της κατάστασης, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται ένας στόχος αύξησης του ποσοστού των γυναικών ναυτικών από το 7,5% στο 12% τα επόμενα τρία χρόνια και στο 25% τα επόμενα 20 χρόνια.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι το μέσο πλοίο διαθέτει ένα μίγμα τουλάχιστον τριών εθνικοτήτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμη και τις τριάντα διαφορετικές εθνικότητες. Τρεις γλώσσες ομιλούνται κατ' ελάχιστο σε ένα μέσο πλοίο.

Ωστόσο, μόνο οι μισές από τις συμμετέχουσες στην έρευνα εταιρείες, είπαν ότι προωθούν και ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα και τις δραστηριότητες ένταξης μεταξύ των πληρωμάτων ή κατά τη διάρκεια μίας πρόσληψης.

Αναλυτικά η μελέτη του ICS ΕΔΩ

Τελευταία τροποποίηση στις 20:36 - 03 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.