ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΛΘ: Όλα έτοιμα για τη «μάχη» του έκτου προβλήτα Κύριο

11:17 - 05 Φεβ 2021 | Ναυτιλία
ΟΛΘ: Όλα έτοιμα για τη «μάχη» του έκτου προβλήτα
Σήμερα (5/2) είναι προγραμματισμένη η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο της επέκτασης του έκτου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εν μέσω εξελίξεων στη διοίκηση.

Μετά από παρατάσεις, λόγω της περιόδου των εορτών, αλλά και των περιορισμών λόγω της πανδημίας, οι ισχυροί εγχώριοι και διεθνείς όμιλοι, οι οποίοι έχουν περάσει στο στάδιο υποβολής προσφορών, είναι έτοιμοι για τη μεγάλη «μάχη» και γύρω στις 15:00 θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα. Συνολικά έξι σχήματα «κοντράρονται» για το project των 130 εκατ. ευρώ, χωρίς, ωστόσο, να είναι απολύτως βέβαιη η συμμετοχή όλων.

Αναλυτικά τα έξι σχήματα που έχουν περάσει στο στάδιο υποβολής προσφορών:

  • Κ/Ξ MYTILINAIOS SA – ROVER MARITIME SL – HDK SA
  • ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ (Κ/Ξ) TERNA SA – EIFAGGE GENIE CIVIL MARINE
  • ARCHIRODON GROUP NV
  • ΣΥΜΠΡΑΞΗ INTRAKAT CONSTRUCTIONS SA – INTERCANTIERI VITTADELLO SPA–SALES SPA
  • Κ/Ξ AVAX SA – ETERMAR SA – NV BESIX SA
  • Κ/Ξ ACCIONA CONSTRUCCION SA – DREDGING INTERNATIONAL NV

Στόχος είναι η ανάδειξη αναδόχου να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Σημειώνεται ότι με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, η ολοκλήρωση του έργου αναμενόταν μέχρι το τέλος του 2023.

Το έργο θα επεκτείνει το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και θα αυξήσει τη χωρητικότητα των πλοίων που μπορούν να φιλοξενούνται στο λιμάνι, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί containerships, χωρητικότητας έως 24.000 TEUs. Σημειώνεται ότι συγκαταλέγεται στις υποχρεωτικές επενδύσεις, που πρέπει να υλοποιήσει ο ΟΛΘ, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές, το έργο της επέκτασης του έκτου προβλήτα περιλαμβάνει:

- Την κατασκευή νέου πρόσθετου κρηπιδώματος μήκους 513 μέτρων, εκ των οποίων τα 470 μέτρα έχουν ωφέλιμο βάθος -17,7μ.

- Την κατασκευή πρόσθετης χερσαίας ζώνης, πλάτους 306,5 μέτρων, κατά μήκος του νέου πρόσθετου κρηπιδώματος.

- Συμπληρωματικά έργα υποδομής ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργικότητα του νέου κρηπιδώματος και της αντίστοιχης χερσαίας ζώνης.

Εξελίξεις στη διοίκηση

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε και η συμφωνία μεταξύ της Helanor Holdings, ιδιοκτησίας της γερμανικής Deutsche Invest Equity Partners και της Belterra Investments, συμφερόντων Σαββίδη, σύμφωνα με την οποία, η τελευταία θα αποκτήσει το 70% των μετοχών της Helanor στην Melbery, η οποία είναι κατά 66,67% μέτοχος της SEGT, η οποία κατέχει το 67% των μετοχών του ΟΛΘ.

Στην περίπτωση έγκρισης της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Belterra θα καταστεί ο μοναδικός μέτοχος της Melbery (θα κατέχει το 100% των μετοχών της Melbery) και θα καταστεί ο μεγαλομέτοχος της SEGT με άμεσο ποσοστό 66,67%.

H Belterra Investments Ltd. προχώρησε στην απόφαση αγοράς του ανωτέρω ποσοστού μετοχών υπό την ανωτέρω αίρεση έγκρισης, στο πλαίσιο της συνεπούς επενδυτικής πολιτικής της για επέκταση σε συγκεκριμένους κλάδους στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και στη διαχείριση λιμένων.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 11:47 - 05 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.