ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυτιλία: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόλις το 5% των διοικητικών θέσεων

16:38 - 11 Φεβ 2021 | Ναυτιλία
Ναυτιλία: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόλις το 5% των διοικητικών θέσεων
Σταθερή παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό η αναλογία ανδρών και γυναικών εργαζομένων στη ναυτιλιακή βιομηχανία στη στεριά, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Spinnaker: Το 56% ήταν άνδρες, το 41% γυναίκες και το 3% δεν ταυτοποιήθηκε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Φιλιππίνες το γυναικείο φύλο υπερισχύει, καταλαμβάνοντας το 53% και το 67% του εργατικού δυναμικού αντίστοιχα, ως απόρροια του υψηλού αριθμού ρόλων εξυπηρέτησης πελατών και πληρώματος σε αυτές τις χώρες. Στις Φιλιππίνες οι γυναίκες εργάζονται κυρίως σε θέσεις πληρώματος και οικονομικής φύσεως.

Παράλληλα, από την έρευνα κατεδείχθη ότι το 95% των ρόλων διαχείρισης καταλαμβάνεται από γυναίκες, εν αντιθέσει με την πενιχρή συμμετοχή 5% σε διοικητικές - εκτελεστικές θέσεις. Οι κλάδοι στους οποίους εντοπίζονται λιγότερες γυναίκες είναι και αυτοί που παρέχουν τους υψηλότερους μισθούς (πχ. technical and marine, chartering, trading και ναυλομεσιτικές θέσεις).

Οι αναλυτές της έρευνας επισημαίνουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων διευρύνει το χάσμα στους μισθούς των δύο φύλων. Στη Δανία εντοπίζονται μικρότερες διαφορές στους μισθούς.

«Δυστυχώς, η πανδημία είναι πιθανό να επιδεινώσει το τοπίο της ποικιλομορφίας των φύλων - με τις γυναίκες σε όλες τις βιομηχανίες να αναμένεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να απολυθούν ή να βιώσουν αλλαγές σε ρόλους» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Spinnaker, η οποία προσθέτει ότι πρέπει να ενισχυθούν και να αποτελέσουν μέρος της εταιρικής κουλτούρας πρωτοβουλίες ισότητας.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 16:45 - 11 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.