ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σουέζ: Φόβοι για συμφόρηση στα λιμάνια της Ευρώπης

15:30 - 30 Μαρ 2021 | Ναυτιλία
Σουέζ: Φόβοι για συμφόρηση στα λιμάνια της Ευρώπης
Στη «Μεγάλη Πικρή Λίμνη», ένα σημείο ανάμεσα στο βόρειο και νότιο άκρο της Διώρυγας του Σουέζ, βρίσκεται προς το παρόν το containership Ever Given, το οποίο «έφραξε» την κεντρική «αρτηρία» του διεθνούς εμπορίου για σχεδόν μία εβδομάδα, και περνά επιθεωρήσεις.

Εκατοντάδες πλοία είναι έτοιμα να διασχίσουν το πέρασμα, με την Αρχή του Καναλιού να θεωρεί πως η «ουρά» των 350+ πλοίων θα εκκαθαριστεί σε μόλις τέσσερις ημέρες. Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ήδη 80 πλοία έχουν περάσει από τη Διώρυγα τις τελευταίες 14 ώρες και άλλα 85 αναμένεται να «ξεκολλήσουν» αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με τον Lars Jensen, ιδρυτή της συμβουλευτικής εταιρείας SeaIntelligence, μετά το άνοιγμα της Διώρυγας, τα πλοία θα φτάνουν κατά «κύματα», δημιουργώντας σημαντικές πιέσεις στα λιμάνια, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ευρώπη. Στη συνέχεια, οι αφίξεις θα υποχωρήσουν και θα ακολουθήσουν τα πλοία που επέλεξαν να μετακινηθούν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος. Φυσικά οι καθυστερήσεις και η συμφόρηση θα επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα των containers στην Ασία.

Την ίδια ώρα ειδικοί από το νηολόγιο του Παναμά, αλλά και την Αρχή της Διώρυγας ξεκινούν έρευνες για τον τρόπο, με τον οποίο το γιγάνιο πλοίο προσάραξε στο ανατολικό σημείο. Ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής του πλοίου κατέδειξαν τους ισχυρούς ανέμους ως την αιτία του συμβάντος, με την Αρχή της Διώρυγας να υποπτεύεται ανθρώπινο ή μηχανικό λάθος.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.