ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα σε χαμηλό 4 μηνών

11:45 - 10 Αυγ 2021 | Ναυτιλία
Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα σε χαμηλό 4 μηνών
Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας μειώθηκαν, αποδεικνύοντας ότι οι περιορισμοί του Πεκίνου στην παραγωγή χάλυβα μειώνουν τη ζήτηση για το πιο πολύτιμο εξαγωγικό προϊόν της Αυστραλίας και απειλούν την ευφορία της ναυλαγοράς των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Η ζήτηση της Κίνας για σιδηρομετάλλευμα θολώνεται επίσης από τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της χειρότερης επιδημίας COVID-19 από τις αρχές του περασμένου έτους, τις πληθωριστικές πιέσεις και την επιβράδυνση του μεταποιητικού τομέα στην οικονομική της ανάκαμψη.

Ενώ οι αναλυτές απέδωσαν τις προηγούμενες μειώσεις σε θέματα προμήθειας από την Αυστραλία και τη Βραζιλία, τα τελευταία εμπορικά δεδομένα έδειξαν ότι η οδηγία της κινεζικής κυβέρνησης για μείωση της παραγωγής χάλυβα είχε αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά τον όγκο του σιδηρομεταλλεύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε διαρθρωτική αλλαγή στην ισχυρή ζήτηση της Κίνας για σιδηρομετάλλευμα είναι άσχημα νέα για τους κορυφαίους παραγωγούς εξόρυξης της Αυστραλίας και την ευρύτερη οικονομία.

Τα τελευταία εμπορικά στοιχεία της Κίνας αναφέρουν ότι οι εισαγωγές σιδηρομεταλεύματος  μειώθηκαν στα 88,51 εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο σε σύγκριση με 89,41 εκατομμύρια τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, οι εισαγωγές κατά όγκο μειώθηκαν κατά 21 % από το ρεκόρ των 112,6 εκατομμυρίων το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την MySteel.

Συγκριτικά, οι εισαγωγές της Κίνας του κύριου συστατικού στην παραγωγή χάλυβα έχουν μειωθεί από τον Μάρτιο, αν και μερικές από αυτές τις μειώσεις οφείλονται σε περιορισμούς στην προσφορά. Η Κίνα εισήγαγε 102,1 εκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος τον Μάρτιο, 98,56 εκατομμύρια τόνους τον Απρίλιο, 89,79 εκατομμύρια τόνους τον Μάιο και 89,41 εκατομμύρια τόνους τον Ιούνιο.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι τα τελευταία στοιχεία είναι ένα σημάδι ότι οι κυβερνητικές πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της παραγωγής χάλυβα για την επίτευξη των στόχων εκπομπών άνθρακα του Σι Τζινπίνγκ είχαν αρχίσει να έχουν αντίκτυπο. Η χαμηλότερη ζήτηση έρχεται σε μια εποχή που οι εξαγωγές από την Αυστραλία και τη Βραζιλία αυξάνονταν.

Τα τελευταία στοιχεία για το εμπόριο έδειξαν επίσης ότι οι συνολικές εξαγωγές της Αυστραλίας σε αξία προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 37,4 % τους επτά μήνες έως το τέλος Ιουλίου, στα 93,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (127,15 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτό οφείλεται εν μέρει στις τιμές -ρεκόρ σιδηρομεταλλεύματος. Ενώ οι συνολικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας μειώθηκαν κατά 1,5 % σε ετήσια βάση τους πρώτους επτά μήνες του 2021, η τιμή αυξήθηκε κατά επιβλητικό 81,1 %.

Η πτώση στις εισαγώγες συνοδεύεται και από αντίστοιχη καθοδική τάση στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος. Τη Δευτέρα, οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος διαπραγματεύονταν στα 172,51 δολάρια ΗΠΑ τον τόνο, που είναι πολύ χαμηλότερα από το υψηλό του Μαΐου στα 237,57 δολάρια ΗΠΑ.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.