ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κυκλώνας Kompasu θέτει εκτός λειτουργίας πολυσύχναστο λιμάνι της Κίνας

14:04 - 15 Οκτ 2021 | Ναυτιλία
Ο κυκλώνας Kompasu θέτει εκτός λειτουργίας πολυσύχναστο λιμάνι της Κίνας
Η συμφόρηση στα λιμάνια συνεχίζει σε αμείωτο ρυθμό για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και φορτηγών πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Η κατάσταση έγινε περισσότερο έντονη την περασμένη εβδομάδα καθώς ο τροπικός κυκλώνας Kompasu έθεσε σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της Κίνας, το Yantian.

Σύμφωνα με στοιχεία από το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, Bloomberg, το λιμάνι κοντά στο Σενζέν έβαλε φρένο στις εισαγωγές και τις εξαγωγές εμπορευματοκιβωτίων ως προφύλαξη έναντι του τροπικού κυκλώνα.

Το Yantian είναι ένα από τα πολλά λιμάνια σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζει πρωτοφανή συμφόρηση πλοίων ως αποτέλεσμα καθυστερήσεων του Covid-19, ελλείψεων πιλότων και άλλων παραγόντων εν μέσω χαμηλής προσφοράς και σφιχτής ζήτησης.

Σύμφωνα με στοιχεία από το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η αναστολή έχει προκαλέσει τον αριθμό των πλοίων που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο έξω από το λιμάνι, τα οποία διακινούσαν 13,3 εκατομμύρια teu εμπορευματοκιβωτίων το 2020, να αυξηθεί σε 67, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Επιπλέον μεγάλη λιμενική συμφόρηση παρουσιάζεται και στα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Port of Los Angeles, 60 πλοία υπολογίζονται στο αγκυροβόλιο στον κόλπο San Pedro της Καλιφόρνια από την Παρασκευή. Τα 26 πλοία εκτός Λος Άντζελες και 34 εκτός Λονγκ Μπιτς περίμεναν κατά μέσο όρο εννέα ημέρες.

Η συμφόρηση και η διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού έχουν προκαλέσει τέτοια έλλειψη πλοίων, ώστε η Genco Shipping & Trading και άλλοι ιδιοκτήτες bulker αναζητούν τρόπους για να χρησιμοποιήσουν τα πλοία τους για να μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια.

Η ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου αντιμετωπίζει επίσης παγκόσμια συμφόρηση λιμένων για παρόμοιους λόγους. Αναφορές αναλυτών υποδεικνύουν ότι παραπάνω από 2400 πλοία είναι αγκυροβολημένα παγκοσμίως από την Πέμπτη, εκ των οποίων 676 περιμένουν ελλιμενισμούς στην Ανατολική Κίνα.

Μαρία Μπερτζελέτου

Τελευταία τροποποίηση στις 14:08 - 15 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.