ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Χιλή συνεργάζεται με βελγικά λιμάνια για πράσινο υδρογόνο

11:37 - 09 Νοε 2021 | Ναυτιλία
Η Χιλή συνεργάζεται με βελγικά λιμάνια για πράσινο υδρογόνο
Τα λιμάνια Αμβέρσας- Zeebrugge και το υπουργείο Ενέργειας της Χιλής υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου μεταξύ των ηπείρων.

Τα μέρη υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στις 4 Νοεμβρίου 2021 την Ημέρα Ενέργειας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου COP26 για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στόχος είναι η συνεργασία για τη δημιουργία μίας διαδρομής μεταξύ των χωρών για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου. Συζήτησαν επίσης και για την αύξηση της διανομής για την κάλυψη της αναμενόμενης ζήτησης στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το υδρογόνο θα παράγεται στη Χιλή και θα παραλαμβάνεται στα λιμάνια του Βελγίου.

Τα μέρη θα συνεργαστούν για να διερευνήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες της συνεργασίας. Όραμά τους είναι να εξαλειφθούν οι προκλήσεις ενόψει της αποτελεσματικής εκκίνησης της πράσινης παραγωγής στη Χιλή. Ακόμη επιθυμούν να δημιουργήσουν μια εφοδιαστική αλυσίδα μεταξύ των ηπείρων, των βελγικών θαλάσσιων λιμένων και της ενδοχώρας τους.

Και τα δύο λιμάνια πιστεύουν ότι τα πλοία μεταφοράς υδρογόνου θα είναι η κατάλληλη μορφή ενέργειας που θα επιτρέψει την ενεργειακή μετάβαση σε τομείς όπως η ναυτιλία.

Να σημειωθεί ότι η Χιλή έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους προκειμένου να γίνει μια χώρα ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα έως το 2050 μέσω της εθνικής της στρατηγικής για το πράσινο υδρογόνο.

Η χώρα στοχεύει να παράγει το φθηνότερο πράσινο υδρογόνο έως το 2030, ενώ θέλει να γίνει και ένας από τους τρεις κορυφαίους εξαγωγείς πράσινου υδρογόνου έως το 2040.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.