ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου στο χαμηλότερο επίπεδο πέντε μηνών

12:32 - 18 Νοε 2021 | Ναυτιλία
Η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου στο χαμηλότερο επίπεδο πέντε μηνών
Ο δείκτης ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου του Baltic Exchange υποχώρησε για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς τα επίπεδα ναύλων διολίσθησαν σε όλα τα μεγέθη των πλοίων.

Ο Βαλτικός δείκτης, ο οποίος καθρεφτίζει τα επίπεδα ναύλων για τα πλοία capesize, panamax και supramax, έπεσε 161 μονάδες, ή 6,2% –η μεγαλύτερη πτώση σε δύο εβδομάδες– αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Ιουνίου στις 2.430 μονάδες.

Ο δείκτης capesize έχασε 319 μονάδες, ή 9,4%, και τερμάτισε στις 3.064 μονάδες όπου αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου. Τα μέσα ημερήσια κέρδη για τα capesizes, τα οποία μεταφέρουν φορτία 150.000 τόνων, όπως σιδηρομετάλλευμα και άνθρακας, μειώθηκαν κατά 2.653 δολάρια και τώρα διακυμαίνονται σε 25.406 δολάρια/ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χαλάρωση της συμφόρησης των πλοίων στα κινεζικά λιμάνια και η χαμηλότερη ροή φορτίου άνθρακα από τον Ειρηνικό έχουν επηρεάσει αρνητικά το συναίσθημα της ναυλαγοράς για τα μεγάλα μεγέθη πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, καθώς τα αποθέματα παραγωγής χάλυβα στο λιμάνι διογκώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 μηνών, εν μέρει λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης στον κορυφαίο παραγωγό χάλυβα στον κόσμο.

Ο δείκτης ναυλαγοράς για τα πλοία μεγέθους panamax υποχώρησε 200 μονάδες, ή 7,5%, φτάνοντας τις 2.475 μονάδες που αποτελεί το κατώτατο σημείο επτά μηνών. Τα μέσα ημερήσια κέρδη για τα πλοία panamaxes, που μεταφέρουν φορτία άνθρακα 60.000-70.000 τόνων άνθρακα ή σιτηρών, μειώθηκαν κατά 1.795 $ στα 22.277 $.

Το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς εξελίσσεται με σημαντική υποχώρηση ναυλαγοράς που διαφαίνεται ότι θα έχει διάρκεια καθώς η οικονομία της Κίνας έχει μειώσει ρυθμούς ανάπτυξης στην παραγωγή του χάλυβα. Σύμφωνα με την China Iron & Steel Association, η ημερήσια παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα της Κίνας στις αρχές Νοεμβρίου ήταν 20% χαμηλότερη από έτος σε έτος, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο του Οκτωβρίου.

Πηγές του κλάδου ανέμεναν ότι η παραγωγή χάλυβα της Κίνας θα παραμείνει χαμηλή έως το Νοέμβριο-Δεκέμβριο, αλλά δήλωσαν ότι ενδέχεται να ανακάμψει στις αρχές του 2022 αφού οι χαλυβουργίες ολοκληρώσουν τις υποχρεωτικές περικοπές παραγωγής μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η CISA εκτίμησε ότι η ημερήσια παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα της Κίνας την περίοδο 1-10 Νοεμβρίου ήταν κατά μέσο όρο 2,343 εκατομμύρια τόνοι/ημέρα, αυξημένη κατά 1,5% από τον Οκτώβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2018.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.