ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας σηματοδοτούν ισχυρές προοπτικές ζήτησης

20:51 - 28 Δεκ 2021 | Ναυτιλία
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας σηματοδοτούν ισχυρές προοπτικές ζήτησης
Οι εισαγωγές αργού της Ινδίας τον Νοέμβριο αντέστρεψαν μια πτωτική τάση για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, καθώς τα διυλιστήρια δημιουργούν αποθέματα εν αναμονή υψηλότερης κατανάλωσης, αλλά οι αναλυτές συνέχισαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από την παραλλαγή omicron του κορωνοϊού για να δουν την επιρροή εισροών τους επόμενους μήνες.

Καθώς οι μέσοι ρυθμοί λειτουργίας έχουν αυξηθεί στο 100% σε όλα τα ινδικά διυλιστήρια, επιταχύνουν τις αγορές αργού λόγω των προσδοκιών για διαρκή αύξηση της ζήτησης για προϊόντα, με τη ζήτηση για καύσιμα μεταφορών όπως η βενζίνη να έχει ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Η Ινδία εισήγαγε 18,37 εκατομμύρια τόνους ή κατά μέσο όρο 4,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου τον Νοέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 7,5% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα τελευταία προσωρινά στοιχεία.

Αυτό ανέτρεψε το χαμηλό τριών μηνών για τις εισαγωγές που παρατηρήθηκαν τον Οκτώβριο. Οι εισαγωγές αργού της Ινδίας τον Νοέμβριο αυξήθηκαν επίσης κατά 0,5% σε ετήσια βάση. Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση σε 191,8 εκατομμύρια τόνους, ή 4,2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα. Σύμφωνα με την Platts analytics, οι εργασίες διυλιστηρίων της Ινδίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 370.000 βαρέλια/ημέρα σε 5,2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα το 2022 εν μέσω ισχυρής εγχώριας ζήτησης καθώς η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται και η ζήτηση για εξαγωγές αυξάνεται.

Μια ισχυρή ανατροπή
Το 2020, οι εισαγωγές αργού της Ινδίας μειώθηκαν κατά 10,3% σε ετήσια βάση σε 201,5 εκατομμύρια τόνους ή 4 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, λόγω της συρρίκνωσης της εγχώριας ζήτησης καυσίμων εν μέσω των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία. Για την Ινδία, η οποία καλύπτει το 85% της ζήτησης αργού μέσω εισαγωγών, το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά αρνητικής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διυλιστήρια αναμένουν υψηλότερες τιμές αργού το 2022 και καταρτίζουν μια στρατηγική προμήθειας αργού, έχοντας κατά νου μια τιμή που θα ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με το 2021.

Η ζήτηση καυσίμων τον Δεκέμβριο αναμένεται να αυξηθεί καθώς η κατανάλωση βενζίνης και ντίζελ για τις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα ήταν υψηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου μήνα. Η κατανάλωση βενζίνης αυξήθηκε κατά 7% και το ντίζελ αυξήθηκε κατά 18% από το πρώτο εξάμηνο του Νοεμβρίου, δεδομένου ότι τόσο η προσωπική κινητικότητα όσο και η οικονομική δραστηριότητα αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες στην Ινδία.

Ο αντίκτυπος της όμικρον
Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το τελευταίο κύμα λοιμώξεων λόγω της παραλλαγής όμικρον έχει αναστατώσει τις αγορές πετρελαίου, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να περιορίζουν τις μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις, να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής απόστασης και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι, με περαιτέρω περικοπές που αναμένονται μετά Χριστουγεννιάτικες γιορτές.

Ωστόσο, η εξάπλωση του ιού δεν είναι τόσο έντονη στην Ινδία και δεν αναμένονται αυστηρότερα μέτρα lockdown μακράς διαρκείας, δεδομένης της συγκριτικά χαμηλής σοβαρότητας και θνησιμότητας που σχετίζεται με την παραλλαγή Omicron.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.