ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιο εμπόριο: Σε νέο ρεκόρ το 2021 με τάση ύφεσης

19:03 - 21 Φεβ 2022 | Ναυτιλία
Παγκόσμιο εμπόριο: Σε νέο ρεκόρ το 2021 με τάση ύφεσης
Η Παγκόσμια Ενημέρωση Εμπορίου του UNCTAD που δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου δείχνει ότι για το 2021, το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών παρέμεινε ισχυρό και το εμπόριο υπηρεσιών τελικά επέστρεψε στα προ του COVID-19 επίπεδα.

Για το 2021, η αξία του παγκόσμιου εμπορίου πλησίασε το ρεκόρ 28,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει η έκθεση και πρόκειται για αύξηση 25% από το 2020 και 13% υψηλότερη σε σύγκριση με το 2019, πριν χτυπήσει η πανδημία του COVID-19.

Ενώ η μεγαλύτερη ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου επικράτησε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, η πρόοδος συνεχίστηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μετά από ένα σχετικά αργό τρίτο τρίμηνο, η ανάπτυξη του εμπορίου επιταχύνθηκε ξανά το τέταρτο τρίμηνο, όταν το εμπόριο αγαθών αυξήθηκε κατά σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, επιτυγχάνοντας νέο ρεκόρ 5,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν τω μεταξύ, το εμπόριο υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια φτάνοντας τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, λίγο πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η έκθεση αναδεικνύει ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη του εμπορίου εστιάζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι εξαγωγές των αναπτυσσόμενων χωρών ήταν περίπου 30% υψηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο το 2020, σε σύγκριση με 15% για τις πλουσιότερες χώρες. Η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη στις περιοχές εξαγωγής εμπορευμάτων, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές των εμπορευμάτων. Επιπλέον, η ανάπτυξη του εμπορίου Νότου-Νότου ήταν πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με αύξηση 32% από έτος σε έτος.


Σημαντική ανάπτυξη του εμπορίου στους περισσότερους τομείς.


Εκτός από τον τομέα των μεταφορών, όλοι οι σημαντικοί τομείς της οικονομίας σημείωσαν σημαντική αύξηση από έτος σε έτος στην αξία του εμπορίου τους κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Προβλέψεις για το 2022 και πιθανοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν το παγκόσμιο εμπόριο
Η έκθεση της UNCTAD αναφέρει ότι η ανάπτυξη του εμπορίου θα επιβραδυνθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, αναμένονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης τόσο για το εμπόριο αγαθών όσο και για τις υπηρεσίες, αν και οριακά, διατηρώντας τις αξίες του εμπορίου σε επίπεδα παρόμοια με το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετική τάση για το διεθνές εμπόριο το 2021 ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των αυξήσεων στις τιμές των εμπορευμάτων, της υποχώρησης των περιορισμών πανδημίας και της ισχυρής ανάκαμψης της ζήτησης λόγω των πακέτων τόνωσης της οικονομίας, αναφέρει η έκθεση. Καθώς αυτές οι τάσεις είναι πιθανό να υποχωρήσουν, οι τάσεις του διεθνούς εμπορίου αναμένεται να ομαλοποιηθούν για το σύνολο της φετινής χρονιάς.

Σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου αποτελεί η μακροοικονομική τάση για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προς τα κάτω κατά 0,5 μονάδες λαμβάνοντας υπόψιν τον επίμονο πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ανησυχίες που σχετίζονται με τον τομέα των ακινήτων της Κίνας. Τέλος, ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο στην άνθιση του εμπορίου και της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης είναι τα επίπεδα ρεκόρ του παγκόσμιου χρέους, και οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να ενταθούν λόγω των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.