ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικές προοπτικές για το σιδηρομετάλλευμα της Κίνας με επιπτώσεις πολέμου

13:31 - 08 Μαρ 2022 | Ναυτιλία
Ανοδικές προοπτικές για το σιδηρομετάλλευμα της Κίνας με επιπτώσεις πολέμου
Το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς φέρνει νέα χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης για τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως.

Η μείωση από την Κίνα του στόχου της οικονομικής ανάπτυξης για το 2022 στο 5,5% φαίνεται εκ πρώτης όψεως πτωτική για τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος, αλλά υπάρχουν άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να διατηρήσουν ανοδική πίεση στις τιμές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας εμπορευμάτων, αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. O πρωθυπουργός Li Keqiang τόνισε ότι η προτεραιότητα της Κίνας για το 2022 είναι η οικονομική σταθερότητα και οι τοπικές κυβερνήσεις ήδη ενισχύουν τις δαπάνες για ανάπτυξη υποδομών που υποστηρίζουν την περαιτέρω ζήτηση για χάλυβα. Για το νέο έτος, οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας ξεκίνησαν σταθερά, με στοιχεία από τη Refinitiv να υπολογίζουν τις αφίξεις σε 83,69 εκατομμύρια τόνους τον Φεβρουάριο και 86,14 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο. Για το μήνα Δεκέμβριο ήταν περίπου 88,4 εκατομμύρια και 89,29 εκατομμύρια τον Νοέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας παρέμειναν σε σχετικά υψηλά επίπεδα τους πρώτους δύο μήνες του 2022, παρά τους περιορισμούς στην παραγωγή χάλυβα, καθώς οι αρχές στο Πεκίνο προσπάθησαν να περιορίσουν τη ρύπανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα και κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη. Τώρα που αυτοί οι περιορισμοί τελειώνουν και τα μέτρα τόνωσης αρχίζουν να εισρέουν στην οικονομία της Κίνας, είναι πιθανό η ζήτηση χάλυβα να αυξηθεί, αυξάνοντας έτσι τις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος τους επόμενους μήνες.

Συνολικά, το εγχώριο σκηνικό φαίνεται ευνοϊκό για τη ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος και τις τιμές, παρά τον χαμηλότερο στόχο οικονομικής ανάπτυξης, δεδομένου ότι η πιθανή μελλοντική ανάπτυξης υποδομών της Κίνας θα προκαλέσει έντονη ζήτηση χάλυβα. Εξωτερικοί παράγοντες μπορεί επίσης να συντελούν για την ισχυρότερη παραγωγή χάλυβα στην Κίνα, δεδομένης της συνεχιζόμενης και επιδεινούμενης κρίσης που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι επιπτώσεις των εντάσεων Ρωσίας – Ουκρανίας στις ποσότητες εξαγωγής

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι σημαντικές χώρες εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος και προϊόντων χάλυβα, ένα εμπόριο που ενδέχεται να εξαφανιστεί τους επόμενους μήνες. Η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να εξάγει λόγω του πολέμου και οι αποστολές της Ρωσίας πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες καθώς οι αγοραστές ακυρώνουν το εμπόριο με τη Ρωσία εν μέσω οργής για τη βία που ασκείται στην Ουκρανία, καθώς και προκλήσεις σχετικά με την πληρωμή, τη μεταφορά και την ασφάλιση για αγορές εμπορευμάτων.

Η Ουκρανία εξήγαγε 2,92 εκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος τον Ιανουάριο και 3,27 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία εμπορευμάτων από την Kpler. Οι μηνιαίες αποστολές κυμαίνονται από περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνους έως περίπου 3,7 εκατομμύρια τα τελευταία δύο χρόνια, δείχνουν τα στοιχεία.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.