ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επείγουσα έκκληση για δημιουργία ασφαλών διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα

19:01 - 14 Μαρ 2022 | Ναυτιλία
Επείγουσα έκκληση για δημιουργία ασφαλών διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα
Σε μια συνεχιζόμενη διήμερη έκτακτη συνάντηση στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), οι κορυφαίες ναυτιλιακές ενώσεις του κόσμου ζήτησαν να δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι για τα πολλά πλοία που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα στα ύδατα της Ουκρανίας, ενώ οι operators συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα πλοία τους και να εκκενώνουν τους αποκλεισμένους ναυτικούς έξω από την εμπόλεμη ζώνη.

Ο Guy Platten, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS), σχολίασε: «Πολλά πλοία έχουν χτυπηθεί από πυρομαχικά, ναυτικοί έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί και ναυτικοί όλων των εθνικοτήτων έχουν παγιδευτεί σε πλοία ελλιμενισμένα σε λιμάνια. Είναι εξαιρετικά επείγον να διασφαλιστεί η εκκένωσή τους από αυτές τις περιοχές απειλής από εκείνα τα κράτη που έχουν την εξουσία να το κάνουν».

«Θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι η ναυτιλία, ιδιαίτερα οι ναυτικοί, δεν μπορεί να είναι παράπλευρα θύματα σε μια μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική κρίση», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, Κιτάκ Λιμ, στην εναρκτήρια ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Μαρτίου.

Πολλές εταιρείες παροχής υπηρεσιών αποσύρονται από τη Ρωσία. Κρίσιμο για την τοπική ναυτική κοινότητα, οι ταξικές κοινωνίες αρχίζουν να σταματούν να συναλλάσσονται με τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου. Τόσο η Lloyd's Register (LR) όσο και η DNV απέσυραν τις υπηρεσίες τους στη Ρωσία σε διάφορους βαθμούς. Η LR επιβεβαίωσε ότι θα απεμπλακεί από την παροχή όλων των υπηρεσιών σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ή εταιρείες που ανήκουν, ελέγχονται ή διαχειρίζονται, ενώ η DNV είπε ότι δεν θα συνάψει νέες συναλλαγές με ρωσικές εταιρείες ούτε σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία, προσθέτοντας σε δήλωση: «Εξετάζουμε όλες τις τρέχουσες συμβάσεις και λειτουργίες με ρωσικές οντότητες».

Εν τω μεταξύ, πολιτικοί και παγκόσμιοι πάροχοι εμπορευμάτων συνεχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες κάθε είδους αγαθών στον απόηχο της εισβολής.

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία αρχίζει να φαίνεται ότι μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο όγκος των εξαγωγών ουκρανικών εμπορευμάτων τους επόμενους μήνες αμφισβητείται σοβαρά ανεξάρτητα από το αν η σύγκρουση θα τελειώσει αμέσως ή όχι, και η όρεξη των Δυτικών για ρωσικά εμπορεύματα σταματάει», ανέφερε μια έκθεση έρευνας από τον μεσίτη Arrow.

Στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek στο Χιούστον την προηγούμενη εβδομάδα, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ προέτρεψε τη βιομηχανία πετρελαίου να παράγει περισσότερα καύσιμα για να αντισταθμίσει το έλλειμμα στην αγορά που προκλήθηκε από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Βρισκόμαστε σε πολεμική βάση», είπε η Γκράνχολμ στη διάσκεψη. «Αυτό σημαίνει απελευθερώσεις από τα στρατηγικά αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Και επίσης ότι παράγετε περισσότερα αυτή τη στιγμή, εάν και όταν μπορείτε. Σε αυτή τη στιγμή της κρίσης, χρειαζόμαστε περισσότερη προσφορά».

Οι τιμές για τα περισσότερα εμπορεύματα εκτινάχθηκαν στα ύψη τις 16 ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τέλος, η παρακολούθηση από το MarineTraffic δείχνει ότι οι Ρώσοι άνοιξαν ξανά την Αζοφική Θάλασσα στην τοπική εμπορική κυκλοφορία με ορισμένα πλοία να περνούν από το στενό του Κερτς. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.