ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Λεηλασία» σιτηρών και χάλυβα από τα λιμάνια της Ουκρανίας

07:52 - 03 Ιουν 2022 | Ναυτιλία
«Λεηλασία» σιτηρών και χάλυβα από τα λιμάνια της Ουκρανίας
Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι πήρε φορτία σιτηρών και χάλυβα από την Ουκρανία και τα μετέφερε στο ρωσικό έδαφος, επιβεβαιώνοντας τις κατηγορίες του Κιέβου για κλοπή.

Ο ρωσικός στρατός ολοκλήρωσε πρόσφατα την εκκαθάριση θαλάσσιων ναρκών από το λιμάνι της Μαριούπολης, της αποδεκατισμένης πόλης-λιμανιού που έπεσε στα χέρια των εισβολέων στις αρχές του μήνα.  Η Ρωσία έχει αρχίσει να αποκαθιστά την εμπορική κυκλοφορία στο θαλάσσιο λιμάνι, ξεκινώντας με την απομάκρυνση των ουκρανικών προϊόντων χάλυβα. 

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS ανέφερε τη Δευτέρα ότι ένα αρχικό φορτίο 2.700 τόνων ουκρανικού χάλυβα θα αποσταλεί περίπου 100 μίλια από τη Μαριούπολη στο ρωσικό λιμάνι του Ροστόφ-ον-Ντον. 

Η Metinvest, ο Ουκρανός ιδιοκτήτης και χειριστής της Azovstal, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι έκλεψαν τα προϊόντα της από το λιμάνι. Την πρώτη ημέρα του πολέμου, μεταλλουργικά προϊόντα που παράγονται στα εργοστάσια σιδήρου και χάλυβα του Metinvest Group Azovstal και Ilyich Steel βρίσκονταν στο λιμάνι της Μαριούπολης», ανέφερε η εταιρεία. «Οι παράνομες ενέργειες για την κατάληψη και την επανέναρξη των εργασιών του λιμανιού της Μαριούπολης δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτά τα προϊόντα χάλυβα μπορούν να εξαχθούν από τους κατακτητές στα λιμάνια του Ροστόφ, του Ταγκανρόγκ, του Νοβοροσίσκ, του Τουάπσε και της κατεχόμενης Σεβαστούπολης για την περαιτέρω παράνομη πώληση των κλεμμένων προϊόντων σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας που δεν υποστηρίζουν τα καθεστώτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Οι λεηλασίες στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας συνεχίζονται», σημείωσε η διαμεσολαβήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Lyudmyla Denisova. «Μετά την κλοπή ουκρανικών σιτηρών, οι κατακτητές κατέφυγαν στην εξαγωγή μεταλλικών προϊόντων από τη Μαριούπολη».

Η Ντενίσοβα κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης και του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου καταλαμβάνοντας την περιουσία αμάχων σε κατεχόμενη περιοχή. 

Επιπλέον, ένας συνεργάτης της Χερσώνας που ελέγχεται από τη Ρωσία επιβεβαίωσε στα ρωσικά κρατικά μέσα ότι οι «εξαγωγές» ουκρανικών σιτηρών στη Ρωσία βρίσκονται σε εξέλιξη και σύντομα θα περιλαμβάνουν και ηλιόσπορους.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά σε μαζική κλίμακα, καταστρέφει σιταποθήκες, διαφεύγει με αγροτικό εξοπλισμό και εμποδίζει την εξαγωγή νόμιμων αποστολών τροφίμων. 

«Στα κατεχόμενα εδάφη μας, οι Ρώσοι κατακτητές έχουν ήδη κλέψει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο τόνους σιτηρών και τώρα αναζητούν τρόπους να τα πουλήσουν κάπου παράνομα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy σε έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.